Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kunstbunker 2011.

"Odgajamo naraštaje ne bismo li razbili okvire provincijalnosti"

umjetnici01_PXL_kar_060711
Dominik Grgurić/PIXSELL
06.07.2011.
u 14:27

Kvalitetne kulturne sadržaje moraju imati i New York i Duga Resa, kaže Vukmanić

Nadamo se da ćemo s vremenom odgojiti naraštaje kojima će kultura biti sastavni dio života, što nije slučaj s današnjim naraštajima – objašnjava Nikola Vukmanić, konceptualni umjetnik i predsjednik Udruge za poticanje kulture i umjetnosti Kunstbunker iz Duge Rese, motive za organizaciju Kunstbunker festivala 2011.

Ova se dugoreška manifestacija održava već treću godinu, a kako se širi, namjera je proširiti je i na Karlovac. Upravo će kao najava ovogodišnjih događanja u Dugoj Resi u karlovačkom Pappa’s baru u srijedu biti održan besplatan džez-funk koncert big benda Rob Spelberg’s Great Groove, kojeg čine studenti glazbene akademije iz Graza. Dar je to Kunstbunkera i tvrtke Euroton Karlovcu za 432. rođendan.

– Duga Resa karlovačka je četvrt i nema infrastrukturu dostatnu za tako velik projekt. Jedan od naših ciljeva je unaprijediti kulturni život lokalne zajednice i povezati dva grada – kaže Vukmanić.

Mnogo važniji cilj jest povezati domaće umjetnike s umjetnicima iz drugih zemalja, odnosno razbiti okvire provincijalnosti.

– Globalizacija upravo podrazumijeva da kvalitetne kulturne sadržaje možete upijati i u New Yorku i u Dugoj Resi. Stoga spajamo inozemne i domaće autore, a otvoreni smo za sve medije te zainteresirani za maštovitost i izvrsnost – kaže Vukmanić.

Kunstbunker festival od početka surađuje s glazbenom akademijom u Grazu, konkretno džez-odjelom. Ove godine sudjelovat će 30 studenata s akademije u Grazu, s kojom se festival nada potpisivanju partnerskog ugovora.

– Kunstuniversität u Grazu odlučio je jednom dijelu studenata koji sudjeluju na festivalu nadoknaditi putne troškove, čime je napravljen korak naprijed u suradnji s ovom institucijom. Također, o svom trošku, gost festivala bit će profesor s akademije Ed Partyka, koji će održati besplatnu radionicu za Big bend Karlovac. Nakon što učvrstimo suradnju s Grazom, spremni smo započeti suradnju s akademijama u Münchenu, Širokom Brijegu i Zagrebu – kaže Vukmanić.

Kunstbunker festival 2011. održava se u Parku vila u Dugoj Resi. Počinje u četvrtak kada će u 20 sati nastupiti Piotr Pawlak's Nightlife Sextet. Piotr Pawlak poznati je poljski džez-gitarist. U 21.30 sati nastupa Eva Krisper's Müsli, multiinstrumentalan sastav koji čini šestero glazbenika iz četiri zemlje. Nakon toga, s početkom u 23 sata, slijedi nastup Rob Spelbergova big benda. U petak u 20.30 sati nastupa komorni duo EmmaLee, koji čine Lidija Ljubičić na flauti i Ema Stein na gitari. Nakon toga, pa do 22.30 sati kada s nastupom počinje karlovački big band, poznata dugoreška književnica Irena Lukšić predstavit će svoja djela "Celebrity" i "Na tragu klasika". U subotu, posljednjeg dana festivala, u 21 sat koncert će održati dugoreška limena glazba, u 21.30 sati nastupa skupina Bel iz Hrvatske, a festival će zaključiti koncertom Kunstbunker Big band, kojim ravna Rob Spelberg. Za trajanja festivala u Parku vila cijelo vrijeme će se održavati skupna izložba slika. Medijski pokrovitelj Kunstbunker 2011. festivala je Večernji list.

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
07:07 07.07.2011.

uspoređuje kulturu New Yorka sa Dugom Resom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije