Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamenolom

Od teških kamiona pucaju pročelja kuća i stakla na prozorima

'30.06.2010., Bjelovar - Detalj kamenoloma Presnimio: Photo: Damir Spehar/PIXSELL'
'Damir Spehar/PIXSELL'
30.06.2010.
u 15:20

Mještanima se prelila čaša strpljenja posebice kad su shvatili da koncesionaru, tvrtki "Cvipek-beton", ni policija ne može stati na kraj

Kamenolom u Donjem Mikloušu kraj Čazme, udaljen tek 300-tinjak metara od naselja i njegova svakodnevne eksploatacija prelila je čašu strpljenja tamošnjih mještana, te nagnalo Miju Zajčeka da se požali Večernjem listu.

Nevolje mještana

Buka teških strojeva koji se gotovo u pravilu ne gase ni nedjeljom, niti blagdanima, nisu jedina nevolja koja nas je snašla - kaže Zajček.

Zbog svakodnevnog udisanja gustih oblaka prašine, mještani su prvenstveno zabrinuti za svoje zdravlje, posebice njihove djece. Nije zanemariva ni činjenica da iza prašnjavih točkova teških kamiona na prometnicama ostaju rupe, za čiju sanaciju iz lokalnih proračuna godišnje iscuri oko tri milijuna kuna. Premda su mještani u više navrata inicirali mjerenja težine tereta, nakon utvrđenog prekoračenja, ništa se nije dogodilo, a problem nije uspjela riješiti čak ni policija.

Građevinski lobi

Zajček napominje kako su dodatno ogorčeni vlastitom nemoći, posebice kada su shvatili svemoć rudarsko-građevinskog lobija, kojemu izgleda, nitko ne može stati na kraj.

No ni tu ne prestaju njihove muke. Pokraj nebrojenih oštećenja lokalnih prometnica, istim se intenzitetom uništavaju i pročelja njihovih obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada. Na objektima u blizini kamenoloma vidljive su napukline, a nije rijetkost da su prolaskom kamiona pucala i stakla na prozorima. Što je najgore, vlasnici koji su u tomu najlošije prošli te zbrajali najveće štete, niti sudskim tužbama nisu uspjeli namiriti novčanu odštetu. Preostalo im je jedino "pljunuti" u šake, te sami sanirati štete, ali ih i platiti iz vlastita džepa. Mijo Zajček napominje, kako se selom proširila i bojazan za kakvoću pitke vode u tamošnjim bunarima. Naime, zbog jakih detonacija, oštećuju se i podzemne vode koje opskrbljuju većinu seoskih zdenaca. Kako nije riječ o pukom nagađanju, mještanima svakodnevno svjedoči zamućena voda koja se koristi za pića na vlastiti rizik. Stoga ih sve veći broj poseže za kupnjom vode iz trgovina, što dodatno opterećenje njihove skromne kućne proračune. Stoga su sve oči uprte u poteze Grada Čazme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije