Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alpinizam

Od ekstremnih uspona ne odustaje ni u 63. godini

planinar
Tomislav Miletic/PIXSELL
28.06.2012.
u 11:00

Penjao se i na Mount Everest, ali i svjedočio smrti slavnog šerpe Ang Phua prilikom spusta s najviše planine svijeta

Ekstremnim alpinizmom bavi se već više od 40 godina, a prije mjesec dana obilježio je 33. godišnjicu uspona prve jugoslavenske ekspedicije koja je došla do vrha najviše planine na svijetu – Mount Everesta.

Propustio osvajanje vrha

Vladimir Mesarić (63) tijekom svojih pustolovina smrti je gledao nekoliko puta u oči, prvi put sa 18 godina kada je pao sa stijene, a zajedno sa suputnicima 13. svibnja 1978. godine prilikom uspona na Mount Everest kada je nazočio pogibiji slavnoga šerpe Ang Phua koji se, tvrde upućeni, zbog iznemoglosti jednostavno predao Himalaji.

– Prvi je dan bio fantastičan jer nikada nitko nije išao našom stazom, ali je cijeli pothvat bio popraćen velikom tragedijom. Vođa šerpi Ang Phu, koji je zajedno sa Stipom Božićem došao do vrha, pri silasku se poskliznuo i poginuo, pretpostavljam da se predao – kaže Mesarić koji zbog bolesti nije stigao dalje od 7200 metara i tako je propustio posljednji veliki uspon.

Sljedeća postaja – Nepal

Naime, od 25 članova ekspedicije samo četvero ih je stiglo na najvišu točku. Svi članovi su na – 50 Celzijevih stupnjeva i u orkanskim vjetrovima smršavjeli između 5 i 15 kilograma, a i oboljeli od bronhitisa i upale pluća zbog udisanja ledenih kristala protiv kojih nema zaštite.

– Taj je projekt za mene bio nevjerojatan skok u osobnom razvoju, poraslo mi je samopouzdanje, samopoštovanje i nakon toga sam bilo što u životu mogao učiniti – otvoren je Mesarić koji je posljednji put ekspediciju na Himalaju predvodio prije mjesec dana.

Na jesen 63-godišnji alpinist ponovno se vraća u Nepal, svojim prijateljima, glečerima, planinama, a najavio je i osvajanje najviše planine na američkom kontinentu, Aconcaquea, dok je u pripremi i uspon na Ismoil Somoniju, najviši vrh u Tadžikistanu. Naime, Mesarić je jedini hrvatski alpinist s međunarodnom licencijom za vođenje planinarskih ekspedicija.

Komentara 1

TI
tirkizna
13:14 29.06.2012.

Nevjerojatno! Od kada se treking zove ekspedicija i kome treba licenca za treking? Kupiš avionsku kartu i odeš na treking (hodanje po planinama) u bilo koju državu svijeta. Samo moraš paziti da ne ostaneš bez glave!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije