Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virovitica

Od državnih vaučera najviše će koristi imati mešetari

\'podravina-190410- virovitica - viroviticki duhanci ministarstvu vratili vaucere vrijedne vise od 16 milijuna kuna jer im je tvrtka \'Hrvatski duhani\' prije osigurala repromaterijal za duhansku proi
Dragutin Šantoši
19.04.2010.
u 15:55

Tvrtke koje od poljoprivrednika preuzimaju vaučere isplaćuju im gotovinu, ali umanjenu za 30 posto.

Većina od oko 1300 duhanskih farmera u Virovitičko-podravskoj županiji, kojima je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, slijedom Vladine odluke o posebnim mjerama pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize, osiguralo pravo na 26,6 posto nominalnog iznosa izravnog plaćanja u protuvrijednosti repromaterijala, svoje će vaučere na kraju ipak vratiti državi.

Već sklopili ugovore

Vaučeri su podravskim i slavonskim seljacima stigli nakon što su ugovarači proizvodnje, poduzeća Hrvatski duhani iz Virovitice i Agroduhan iz Slatine, sa svojim seljačkim kooperantima već sklopili ugovore o ovogodišnjoj proizvodnji duhana.

Na temelju tih ugovora tako su im već osigurali sav potreban repromaterijal za proljetnu duhansku sjetvu i sadnju na cjelokupnoj površini od oko 5500 hektara.

Kooperanti Hrvatskih duhana trebaju dobiti vaučere u vrijednosti od oko 20,5 milijuna kuna, a prema dostupnim podacima, vaučere vrijedne oko 16 milijuna kuna virovitički seljaci će vratiti jer im nisu potrebni.

- Za zaštitna sredstva i specijalna umjetna gnojiva, koja se u Hrvatskoj ne proizvode, mi smo izdvojili oko 25 milijuna kuna, a gnojivo je ove godine oko 29 posto jeftinije nego lani, pa nam vaučeri ni u čemu ne pomažu - kaže Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana.

U slatinskom Agroduhanu, pak, tvrde da će, unatoč kašnjenju dostave, prihvatiti seljačke vaučere, kojima će proizvođači duhana moći namiriti svoje obveze za repromaterijal koji su dobili.

- Vaučere prihvaćamo, ali od oko očekivanih 5,5 milijuna u vaučerima naši su nam kooperanti do sada predali vaučere u vrijednosti oko 500.000 kuna - rekao je Tomislav Vukelić, direktor Agroduhana.

Prema njegovim riječima, loše je što se u praksi pojavljuju tvrtke koje od poljoprivrednika preuzimaju vaučere te im, umjesto repromaterijala, isplaćuju "keš", umanjujući im vrijednost za 20 do 30 posto Postojeći model isplate poticaja za proizvođače duhana u Udruzi hrvatskih proizvođača duhana Krupan list drže nepraktičnim jer im njihovi ugovarači proizvodnje, po znatno nižim cijenama od tržišnih, za razliku od drugih, osiguravaju sav repromaterijal - sjeme, zaštitna sredstva i umjetno gnojivo.

Slaba kontrola

Zato će od neiskorištenih višemilijunskih državnih vaučera, namijenjenih poljoprivredi, više koristi imati razni mešetari i lovci u mutnom nego seljaci, kojima su namijenjeni.

Prema dostupnim podacima, državni inspektori svake godine uspiju prekontrolirati tek oko pet posto korisnika državnih poticaja ili 15-ak posto za poticaje potrošenog novca.

Sve dok država ne osmisli kvalitetniji nadzor trošenja državnog novca, višemilijunske zloporabe u poljoprivredi i dalje će ostati neotkrivene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije