Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još o BBS-u

Od države, kojoj ništa nisu dužni, očekivali su pomoć koje nema

'21.07.10., Podrute- Barbara Besenic, direktorica tvrtke BBS iz Podruta, koja se bavi recikliranjem. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
22.07.2010.
u 17:30

Do danas smo izgubili više od dva milijuna eura. Taj gubitak ne možemo nikako riješiti, mlada smo tvrtka, nemamo rezervi – kaže vlasnica BBS-a.

O teškoćama u prvoj hrvatskoj tvornici za oporabu PET ambalaže BBS u Podrutama odlučila je govoriti i njezina vlasnica Barbara Bešenić. Problemi, kaže, nisu od jučer, već su se gomilali barem dvije godine, kada je počela gospodarska kriza.

– Mi smo izvoznici, izvozimo sve proizvedeno, i krizu smo osjetili odmah 2008. godine. Cijene su nam u izvozu pale 30 posto, a do danas smo izgubili više od dva milijuna eura. Taj gubitak ne možemo nikako riješiti. Mlada smo tvrtka, nemamo rezervi – kaže Barbara Bešenić.

Ističe i kako u prvoj godini poslovanja količina ambalaže koju su dobivali nije osiguravala nikakvu dobit, ali su taj otpad morali riješiti. Pozitivan rezultat ostvarili su 2007. godine, ali je 2008. donijela probleme, koje ne mogu sami svladati.

– Očekivali smo pomoć od države jer smo dokazali da imamo problema kakve te godine gotovo ni jedna hrvatska tvrtka nije osjetila, no ta pomoć nije došla, a problemi su se gomilali. Vani su tvrtke koje su zapale u probleme, njihove države pomogle s milijunima, milijardama eura, a naša ništa – ogorčena je B. Bešenić.

Budući da nisu mogli plaćati na vrijeme, Fond za zaštitu okoliša BBS-u je početkom prosinca prošle godine prekinuo dopremu robe. Došlo je i do toga da Fond za razvoj i zapošljavanje traži da se uvede stečaj u BBS, zbog duga od 14 milijuna kuna.

– Svi se pitaju zašto je Fond za razvoj i zapošljavanje zatražio da se uvede stečaj. Pa oni su Fond za razvoj, a mi bismo trebali biti tvrtka od državnog interesa! Od Fonda tražimo samo da nam pomakne otplatu za dvije godine. Svi vjerovnici su za to da nam se dug reprogramira, pa radimo na tome. No, posljednji napisi o BBS-u utječu na to hoće li nam banke pomoći. Nadam se da ćemo se dogovoriti i da neće doći do najgoreg jer tada svi gube sve. Ne znam kome bi to bilo u interesu – kaže B. Bešenić.

Napominje kako BBS nije dužan državi, uredno plaća sve poreze te da nije istina da ih istražuje DORH.

– Kod mene nije bio nitko osim Porezne. Naišli su na neke manje nepravilnosti u knjiženju, ali to je normalno – rekla je vlasnica tvrtke iz Podruta.

Fond za razvoj i zapošljavanje potpisao je ugovore o odobrenju kredita tvrtki BBS 2003. godine 17,6 milijuna te 2004. godine 12,4 milijuna kuna. Mjerodavni u Fondu za razvoj i zapošljavanje ističu da su otvoreni za mogućnost vraćanja dospjelog duga tvrtke, čime bi se zaustavila procedura otkaza ugovora i prisilne naplate potraživanja. Spremni su prihvatiti opciju povrata dospjelih dugova u što kraćem roku i punom iznosu. Ako tvrtka BBS može uplatiti cijeli iznos dospjelih potraživanja, Fond za razvoj i zapošljavanje mogao bi prekinuti proceduru otkaza ugovora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije