Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Obnova Herbarija Fran Kušan povodom 130. obljetnice FBF-a

herbarij
PR
Autor
PR članak
18.05.2012.
u 09:00

Glavni cilj obnove je da se herbarij spasi od propadanja, jer je bio smješten u neodgovarajućim uvjetima.

Projekt su volonterski odradili članovi Društva prijatelja FBF-a (AMA-FBF), od studenata farmacije i PMF-a, preko ljekarnika i farmaceuta zaposlenih u raznim farmaceutskim djelatnostima, pa sve do umirovljenika, ukupno 44 volontera! Herbarij sadrži 34026 herbarijskih primjeraka vaskularnih biljaka i 1476 primjeraka lišajeva i stvaranjem elektronske baze podataka o herbarijskim primjercima omogućeno je lako pretraživanje zbirke.

Stručno vodstvo projekta osigurao je dr. sc. Dario Kremer kustos Farmaceutskog botaničkog vrta "Fran Kušan" s FBF-a, Zavod za farmaceutsku botaniku. Osim volonterskog rada AMA-FBF prikupio je i značajne financijske donacije, koje su iskorištene za dio obnove prostora u kojem je Herbarij "Fran Kušan" sada trajno smješten, te za nabavu odgovarajućeg namještaja za smještaj herbarijskih primjeraka. U tijeku je i nabava klimatizacijskog sustava, te se još prikupljaju novci za potreban pribor za daljnje korištenje herbarija - PC, inverzni skener, lupa, ključevi za determinaciju bilja,…

Iskoristite priliku sljedeći tjedan kada se organizira tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske. Od 14.-18. svibnja vrata farmaceutskog botaničkog vrta "Fran Kušan" na adresi Schrottova 39 u Zagrebu su otvorena. Možete sudjelovati u obilasku uz stručno vođenje, u radionici "Od sjemenke do ljekovite biljke" ili "Biljna ljekarna". Osim toga možete obići i obnovljeni Herbarija "Fran Kušan", koji se otvara u srijedu, 16.5. povodom 130. obljetnice osnutka Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Izložba o Herbariju "Fran Kušan" otvara se u četvrtak, 17.5.2012. na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, A. Kovačića 1.

Više informacija o velikoj obljetnici i Herbariju "Fran Kušan" možete potražiti na web stranici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?