Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22 godine prošle

Objavljen Petrinjski žrtvoslovni leksikon Domovinskog rata

petrinja (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/5
21.09.2013.
u 23:45

Od 21. rujna 1991. legalna gradska vlast više nije upravljala Petrinjom, Hrvati su protjerani mržnjom i oružjem, uslijedile su četiri godine okupacije s teškim danima progonstva

Od 21. rujna 1991. legalna gradska vlast više nije upravljala Petrinjom, Hrvati su protjerani mržnjom i oružjem, uslijedile su četiri godine okupacije s teškim danima progonstva, sve do Oluje u kolovozu 1995. Na 22. obljetnicu sjećanja pada Petrinje večeras je predstavljen Petrinjski žrtvoslovni leksikon Domovinskog rata, sa 480 stranica životopisa, fotografija i niza ostalih podataka o 579 poginulih, nestalih i ubijenih osoba. Među njima je 143 branitelja s područja Petrinje, 116 iz drugih krajeva Hrvatske, 23 iz obitelji useljenih Hrvata iz BiH i Vojvodine, 318 civila iz Petrinje, te 34 usmrćene osobe od minsko eksplozivnih sredstava. Nakladnici su udruge djece, dragovoljaca, veterana, roditelja i udovica hrvatskih branitelja, HVIDR-a i Matica hrvatske Petrinje, a autori Ivan Horvatić i Vladimir Krpan.

– Popis žrtava nije konačan, jer se, na žalost, 18 godina od završetka rata još uvijek traga za stotinu nestalih civila i branitelja- kazali su autori, uz poziv da im se dostavi svaki novi podatak o nepoznatim žrtvama Domovinskog rata. Na predstavljanju su također govorili glavni urednik izdanja dr. sc. Ivica Golec, povjerenik za martirologij Sisačke biskupije dr. sc. Mile Marinčić i prebendar Prvostolne crkve zagrebačke dr. sc. Zvonimir Kurečić.

Prvi primjerak leksikona ovaj tjedan uručen je predsjedniku RH dr. sc. Ivi Josipoviću tijekom boravka u Petrinji, a večerašnjem predstavljanju prethodila je misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Lovre, koju je vodio upravitelj Josip Samaržija i propovijedao trajni đakon Vjekoslav Uvalić. Na promociji je izvedbom himne Lijepa naša i kratkim programom sudjelovao mješoviti pjevački zbor HPD Slavulj, uz drigenta Josipa degl\' Ivellia.

>>Na ulicu će 42 radnika bivšeg Finela Petrinja

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije