Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijeka

Novi kolektivni ugovor za zaposlene na terminalu Brajdica

'25.05.2011., Rijeka - Obilazak gradilista nove kontejnerske obale rijecke luke na terminalu Brajdica. Obilasku su prisustvovali Bojan Hlaca, ravnatelj Lucke uprave, Denis Vukorepa, dierktor luke, i J
'Goran Kovacic/PIXSELL'
04.09.2012.
u 16:52

Za operativnost terminala ugovoren je radni tjedan od svih sedam dana čime će se smanjiti potreba prekovremenih sati radnika i povećati produktivnost radnika i procesa rada

Za zaposlenike tvrtke Jadranska vrata d.d., koncesionara kontejnerskog terminala Brajdica u riječkoj Luci, s prvim danom rujna stupio je na snagu novi kolektivni ugovor, specifičan upravo za kontejnersko poslovanje. Potpisali su ga uime tvrtke članovi uprave dr. Antonio P. Passaro i Goran Manfreda te uime sindikata Rusmir Cimirotić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u luci i Roberto Zubčić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke, a potpisivanju je nazočio i predsjednik pregovaračkog odbora sindikata Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Ovaj kolektivni ugovor predstavlja prvi kolektivni ugovor u regiji specijaliziran za operativnost kontejnerskog terminala te je potpisan na trajanje od jedne godine sa ograničenom produženom primjenom od četiri mjeseca. Najveća novost koju donosi je radni tjedan od svih sedam dana, uključujući vikend, čime će se smanjiti potreba prekovremenih sati radnika i povećati produktivnost radnika i procesa rada. Povećanjem produktivnosti smanjuju se troškovi, no bez negativnog utjecaja na prihode zaposlenih. Prema novom kolektivnom ugovoru svaki zaposlenik ima pravo na osnovnih 23 dana godišnjeg odmora te dodatnih sedam dana plaćenog godišnjeg odmora, uskrsnica, regres, božićnica i jubilarne nagrade ugovorene su u najvišim neoporezivim iznosima, radnicima će se plaćati prijevoz prema cijeni dnevne karte u javnom prometu, Ugovoreno je i da mogućim zapošljavanjem kooperanata poslodavac ne smije smanjiti broj radnika utvrđenih prema Pravilniku o sistematizaciji te su jasno određena pravila primjene svih procesa i procedura vezanih za zaštitu i sigurnost na radu.

Kako je navedeno u zajedničkom priopćenju uprave i sindikata, ispunjeni su ciljevi obje pregovaračke strane koje su o novom kolektivnom ugovoru počele razgovarati još u listopadu prošle godine, a aktivno pregovaranje započelo je u travnju ove godine i privedeno je kraju nakon četiri mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije