Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čitanje

Noćni „Tulum riječi“ za čitanje iz čistog užitka

tulum (1)
privatni arhiv
25.10.2011.
u 12:11

U noći s petka na subotu istodobno će se čitati u tridesetak osnovnoškolskih i srednjoškolskih knjižnica diljem Hrvatske, a nakon toga učenici će u njima prenoćiti

Učenici iz čak tridesetak osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, od Rijeke, Dubrovnika, Šibenika i Trilja do Zagreba, Siska, Karlovca, Ivanca, Darde, Vukovara i drugih gradova i mjesta, u noći s petka na subotu prvi će put, umreženi preko Skaypa, sudjelovati u jedinstvenom projektu nazvanom Tulum riječi. Riječ je o okupljanju učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola i prvih i drugih razreda srednjih škola s ciljem promicanja čitanja iz – čistog užitka.

Ukratko, učenici se navečer s tekstovima po vlastitom izboru okupljaju u školskoj knjižnici kao svojevrsnom knjižnom carstvu te, u skladu s atmosferom čitanoga štiva (ako je riječ o hororu, radi boljeg doživljaja čita se pod baterijskom svjetiljkom), provode ugodne sate čitajući zato što to žele, a ne zato što moraju. Da bi doživljaj bio potpuniji, nakon čitanja zajedno gledaju film, a potom u vrećama za spavanje provode noć u školskoj knjižnici.

Autorica toga projekta je dipl. bibliotekarka Draženka Stančić, školska knjižničarka u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, koja je odlična višegodišnja iskustva u ivanečkoj školi odlučila podijeliti s kolegama širom Hrvatske. U tome je i uspjela uključivanjem u projekt Hrvatske mreže i Hrvatske udruge školskih knjižničara, pa se još uvijek javljaju knjižnice iz svih krajeva Hrvatske čiji se učenici ovog petka žele uključiti u Tulum riječi.

– Poznato je da danas, zbog velikih školskih obveza, učenici prema čitanju pokazuju otpor. Čitanje s razumijevanjem je zapostavljeno, a čitanja iz užitka premalo je u učeničkoj svakodnevici. Tulum riječi akcija je kojom njegujemo naviku čitanja u naših učenika, jer kad dijete nađe užitak u njemu, ono prestaje biti naporno – poručila je D. Stančić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije