Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seljaci ogorčeni

'Nije istina da nam je isplaćena milijarda kuna više već 40 % manje'

oranje , poljoprivreda, oranica (1)
Marijan Susenj/PIXSELL
05.07.2013.
u 08:25

Mr. Miroslav Kovač, tajnik UUZSGP napominje da je prilikom rebalansa proračuna sredinom travnja ove godine Vlada objavila da smanjuje potpore poljoprivredi za 130 milijuna kuna.

Izjava ministra financija Slavka Linića da je deficit državnog proračuna već tijekom prvog polugodišta premašio onaj s kojim se računalo za cijelu godinu, a da je jedan od razloga isplaćena milijarda kuna više subvencija poljoprivrednicima i to sve u prvom dijelu godine u najmanju ruku je zbunilo seljake.

-Potpuno je nejasno na što ministar cilja i s kakvom je to dodatnom milijardom obdarena hrvatska poljoprivreda pa je njegova izjava znakovita za potpunu ne transparentnost sustava poljoprivrednih potpora – ističe se u priopćenju Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine i Udruge poljoprivrednika Požeško-slavonske županije Ledina.

Mr. Miroslav Kovač, tajnik UUZSGP napominje da je prilikom rebalansa proračuna sredinom travnja ove godine Vlada objavila da smanjuje potpore poljoprivredi za 130 milijuna kuna. - Raščlambom Financijske omotnice za potpore, a prema ondje određenim pravima, naše su dvije Udruge u svibnju zaključile da su potpore u stvari prosječno smanjene za nekih 35-40 posto u odnosu na prava po Zakonu o potporama i ruralnom razvoju. To bi značilo da je poljoprivredi nakon tri godine velikih vremenskih nepogoda i drugih izvanrednih teškoća uskraćena, a ne dodatno plaćena barem milijarda kuna. Zbog toga smo se 31.5. obratili s našim kalkulacijama Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sa zamolbom da nam razjasni o čemu je riječ. Nakon požurnice 10.6. odgovoreno nam je da ćemo odgovor dobiti no taj nije stigao ni nakon dodatna gotovo četiri tjedna. Jedina novost koju smo u praksi mogli primijetiti nakon našeg upita jest da je Agencija sada pojedinačnim primateljima počela navoditi o kojoj se potpori radi te koji je iznos odobren a koji se stvarno isplaćuje. Razlike koje smo pri tome mogli utvrditi između odobrenog i isplaćenog su reda veličine 40 posto i to krajem lipnja kada bi sve državne obveze za 2012. trebale biti podmirene.

 Sve nas to navodi na zaključak da je izjava ministra Linića na žalost neutemeljena, da je hrvatskim poljoprivrednicima uskraćena, a ne dodatno isplaćena barem milijarda kuna i da Vlada nije spremna podmiriti ostatak državnih obveza tijekom ostatka godine – objašnjava Kovač.  

>> Na rubu smo bankrota: 10 mlrd. kn deficita ispucano u pola godine  

>> Linić: Proračun se puni slabije od planiranog za nekoliko postotaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije