Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremenske nepogode

Nezapamćeno nevrijeme pogodilo područje Daruvara i G. Polja

tuca
Foto: M. Palijan/VLM
1/7
16.06.2010.
u 19:56

Na pojedinim mjestima debljina ledenog pokrivača iznosila je i desetak centimetara, a ni najstariji ljudi ne pamte takvu nepogodu u ovom kraju.

Olujno nevrijeme s tučom, kakvo se ne pamti posljednjih pedeset godina, oko 19 sati pogodilo je područje Daruvara, đulovačkoga naselja Maslenjače, te četiriju grubišnopoljskih naselja Rastovca, Munija, Turčević Polja i Dijakovca. Zbog desetaka stabala srušenih preko ceste, potonja četiri naselja ostala su odsječena od svijeta. Daruvar je pak plivao u vodi, a tuča veličine jajeta trgala je sve pred sobom. Mobilizirane su sve daruvarske vatrogasne snage, te one iz susjednih gradova kako bi pomogle u uklanjanju nereda koje je za sobom ostavilo nevrijeme.

Podrumi su plivali, vjetar je trgao drveće, razbijao prozore, krovove…

Stravična slika


Istu stravičnu sliku zatekli smo i u Maslenjači gdje je u dvorištu obitelji Mire Kovačića led veličine jajeta, nanosi kojega su na mjestima bili debeli i desetak centimetara, uništio rolete, crijep, te razbio vjetrobranska stakla na trima automobilima.-Počelo je oko 19 sati i u samo 15 minuta ostavilo je pravu pustoš. Lani je također padao led i tada smo uspjeli sačuvati dio imovine, no ovo što se dogodilo danas deset je puta jače od lanjskoga. Strašno !-kaže M. Kovačić. Zdenka i Pavao Juraj osim dijela krovišta ostali su bez cijele ljetine.- Imamo 56 godina, no ovakvo što još ne pamtimo. Kukuruz, pšenica i ostale kulture potpuno su uništene. Nemamo za jesen niti zrna. Sav posao ubiranja plodova umjesto nas je napravio ovaj strašni led-kažu ironično Z. i P. Juraj, koji je već palio traktor i odlazio u Velike Bastaje po crijep kako bi pokrio rupe na krovu.

U trenu vjetar staklom zasuo dojilje mlijeka

U dvorištu Slavice i Josipa Reizla vjetar je nakrenuo štagalj, drugi oštetio, te iščupao najveću šljivu koju su imali, dok je u susjednoj obitelji Božidara i Dragice Reizla u trenu porazbijao sve prozore na štali.-Upravo smo u tom trenutku dojili krave. Odjednom je počelo letjeti staklo po nama. Pravo je čudo da nismo sasječeni-kažu u obitelji Reizl. Naselje je ostalo i bez struje, pa su ekipe Elektre već izašle na teren.

Odsječeni od svijeta


Iz Munija, koje je odsječeno od svijeta, telefonom se javila Mira Skračić, grubišnopoljska gradska vijećnica, kazavši da je led porazbijao sva stakla na kući, oštetio krov i napravio takav harač kakav u životu nije vidjela.-Ne znam što da radim. Ne znam otkuda bih počela čistiti nered. Ovo je strašno!-rekla je drhtavim glasom šokirana M. Skračić. Munije i još tri grubišnopoljska naselja još će neko vrijeme ostati potpuno odsječena od svijeta, budući da su svi vatrogasci na saniranju posljedica od nevremena u Daruvaru. Za sada nema dojava o ozlijeđenim ljudima, no zato su ozlijeđene životinje, poput jedne rode kojoj je vjetar otkinuo krilo.

Ključne riječi

Komentara 5

TM
t_mirko
09:07 17.06.2010.

Kad je tuca led moze biti velicine: lesnjaka, oraha ili jajeta. Strogo je zabranjeno koristiti mm ili cm.

Avatar jura-100
jura-100
22:53 17.06.2010.

I to na slici je led veličine jajeta? Čijeg? Ptičjeg? Žena u rukama drži 12-13 komada leda \"veličine jajeta\" !!! Jad i bijeda od novinara....

RK
rkrpanic
23:30 17.06.2010.

dojili krave???????????????????????????????????????????????????????o bože zovite društvo za zaštitu životinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije