Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duhan

Neka dođe premijerka Kosor, da vidi kako beremo samo gubitke

'220710-bakic-slatina - Hrvatska - prva berba duhana u polju ivana santija u bakicu pokazuje prad prinosa duhana zbog elementarnih nepogoda za gotovo 50 posto .Photo: Maja Santosi /PIXSELL'
'Maja Santosi/PIXSELL'
22.07.2010.
u 18:00

Duhanski farmeri kažu da su im troškovi porasli 100 posto, a duhana nema. Usto, napominju, država, posrednici i trgovci uzimaju sve što stignu.

Na duhanskom polju Ivana Santija nedaleko od Bakića, sela kod Slatine, jučer je desetak članova obitelji, rođaka i prijatelja završilo prvu i najtežu berbu duhana.

Za kondiciju

Za svaki list treba se sagnuti do zemlje, otresti prašinu s njega i ubrani duhan predati sakupljaču. Istu će radnju berači u danu ponoviti tisuću i više puta pa seljaci s pravom kažu da za dobru fizičku kondiciju nema bolje vježbe od berbe duhana.

– Već sada se vidi da zapravo beremo gubitke. Nekada sam od proizvodnje duhana na jednom katastarskom jutru živio bolje nego sada na 13 jutara. U propalom komunizmu bilo je svega za ljude koji su htjeli raditi, a pogledajte sada. Država, posrednici, trgovci i ostali uzimaju nam sve što stignu. Gotovo trećinu duhana uništile su poplave, a na drugima su smanjeni prinosi – žali se 60-godišnji Santi.

Kaže da su troškovi porasli 100 posto, a duhana nema, pa će umjesto 2,5 vagona duhana s istih površina imati samo nešto više od jednog vagona.

– Nekada smo od godišnje berbe kupovali nove traktore, automobile, a sada o tomu mogu samo sanjati. Prije su nam otkupljivači na jednu balu duhana računali kilogram prašine, a danas čak sedam kilograma – ljutit je on.

Da država previše uzima, a malo daje, i tako guši proizvodnju, upozorili su zimus iz tvrtke Hrvatski duhani iz Virovitice, tvrdeći da duhanski farmeri u Europskoj uniji dobivaju gotovo dvostruko veće poticaje od hrvatskih.

Oko 1800 proizvođača u Podravini i Slavoniji ove je godine s 5500 hektara pod duhanom očekivalo prihod veći od 220 milijuna kuna, od kojega živi više od 10.000 stanovnika.

Nepogode uzele danak

Svoj danak uzele su i nepogode pa će prihodi biti trećinu manji i nedovoljni da se podmire troškovi.

– Lani sam predao 3,6 vagona duhana, a ove godine bit ću zadovoljan ako budu i dva vagona. Država je očito dignula ruke od radnika i seljaka pa ne vidimo kako ćemo preživjeti. Neka premijerka Kosor dođe u berbu duhana, da vidi kako bi cijena duhana trebala biti veća od 25 kuna po kilogramu, a ne 16 kuna, kako se planira – kazao je Franjo Antolović iz Bakića.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krilnik2
18:53 22.07.2010.

Sto manje duhana to bolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije