Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

"Ne treba djeci zabranjivati internet nego ih poučiti o štetnostima"

internet predavanje
Dominik Grgurić/VLM
02.03.2010.
u 14:24

- Sve je raširenije internet nasilje, koje kod djece često uzrokuje teške posljedice. Najbolji način borbe je poučavanje djece životnoj mudrosti - kaže psihologinja Ivana Ćosić.

Nemoguće je, ali i nepotrebno zabraniti djeci da se koriste računalom i internetom. Najučinkovitiji način borbe protiv internetskog nasilja jest poučavanje djece životnoj mudrosti uopće kako bi mogla ispravno interpretirati pojave koje susreću na internetu – rekla je Ivana Ćosić, psihologinja zaposlena u Poliklinici za zaštitu djece u Zagrebu i vanjska suradnica UNICEF-a, na okruglom stolu "Djeca i internet - trebamo li se brinuti", koji se održao u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu.

Upozorila je da ta nova, internetska vrsta nasilja uzrokuje teške posljedice kod djece. Okrugli stol organizirala je Županijska koordinacija za ljudska prava. Pod internetskim nasiljem podrazumijeva se upoznavanje maloljetnih s pornografijom koja se može pronaći na brojnim međumrežnim stranicama, govor mržnje prisutan na gotovo svim forumima, objava nasilnih videouradaka.

Načelnik dugoreške policijske postaje Josip Žgela iznio je statističke podatke koji oslikavaju pad broja kaznenih i prekršajnih djela u 2009. u odnosu na prethodnu godinu. Najčešća kaznena djela s kojima se suočavamo, a u kojima su žrtve djeca, jesu zanemarivanje u obitelji i seksualni prijestupi, rekla je sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Vesna Britvec.

– Nemamo puno iskustva s internetskim nasiljem. Važno je upozoravati na to. Roditelji moraju biti pri ruci učiteljima – zaključila je V. Britvec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije