Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans u Kutini

Nauštrb vrtićkog standarda sačuvane naknade vijećnika

'kutina_ruk_sis_050310'
'Photoshop'
04.06.2010.
u 08:45

Oporba nije prihvatila predloženi rebalans jer su im odbijeni amandmani za očuvanje cjelodnevnog vrtića u Banovoj Jarugi i Međuriću, na čemu će se uštedjeti više od milijun kuna.

Proračun u svojoj visini ostaje isti, ali unutar njega napravili smo preraspodjelu. Preusmjerili smo prihode koje nismo ostvarili od prodaje imovine te smo dio prebacili - iz javne potrošnje u socijalu, prekvalifikacije i gospodarstvo, kazao je gradonačelnik Davor Žmegač braneći predloženi rebalans kutinskog gradskog proračuna, prvi u ovoj godini. Visina će proračuna biti tako i dalje predviđenih 94 milijuna kuna, no Žmegač je svjestan da se to neće dugo zadržati.

– Pitanje energenata za Grad Kutinu bit će iznimno važno, jer će doći do poskupljenja i plina i struje, a uz to i usvojeni program gospodarskog oporavka Vlade RH utjecat će i na jedinice lokalne samouprave. Direktno u novcu osjetit ćemo već od 1. srpnja, kada se mijenja stopa poreza na dohodak, na čemu će Kutina izgubiti dva milijuna kuna – dodao je Žmegač.

No, unatoč uvažavanju teške situacije, oporba se nije složila s predloženim rebalansom.
Naime, bili su protiv programa reorganizacije vrtića, na kojem je Kutina, ukidanjem vrtića u Domu umirovljenika te skraćivanjem radnog vremena u Banovoj Jarugi i Međuriću, planirala uštedu veću od milijun kuna. Oporba je predložila smanjenje naknada članovima različitih savjetodavnih odbora gradonačelnika u visini od 50 posto, gdje bi se uštedjelo oko 310.000 kuna te smanjenje naknada vijećnicima za 20 posto, čime bi se mogao zadržati sadašnji standard u vrtićima.

– No, vladajući vijećnici nisu pristali odreći se 60 kuna mjesečno kako bi se zadržali sadašnji uvjeti u vrtićima, kao što se dio vijećnika nije bio spreman odreći i dijela svojih savjetodavnih naknada od 400 do 750 kuna mjesečno za dobrobit djece – rekao je Damir Petravić, nezavisni vijećnik.

Gradonačelnik je rekao da reorganizaciju Dječjeg vrtića u smjeru ušteda smatra nužnom mjerom, čime se nije dirala struktura ustanove. Zbog toga oporba rebalans nije htjela podržati, no nisu mogli učiniti ništa jer su ga vladajući progurali sa svojih dovoljnih 12 glasova u Vijeću.

Ključne riječi

Komentara 1

TN
tamo-neka
21:25 07.06.2010.

...\"..i nema općeg dobra - samo vlastita torba i dupe..\" kaže pjesma..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije