Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javio se partner

Našao ulagača u izum uz Večernjak

inovator
PIXELL
24.03.2010.
u 15:35

Nazvao me poduzetnik iz Slavonskog Broda i rekao da je u Večernjem listu pročitao o mojoj inovaciji i da je zainteresiran za proizvodnju uređaja. Sretan sam što će se moj patent proizvoditi u Hrvatskoj, a ne u Kini, kaže Dolenc.

Zahvaljujući tekstu u Večernjem listu, nagrađivani izum vinkovačkog inovatora Vladimira Dolenca neće ostati samo na prototipu, već će uskoro krenuti u serijsku proizvodnju.

Zaštitio patent

– Nazvao me poduzetnik iz Slavonskog Broda i rekao da je u Večernjem listu pročitao o mojoj inovaciji te da je zainteresiran za proizvodnju uređaja. Sretan sam što će se moj patent proizvoditi u Hrvatskoj, a ne u Kini, odakle su stizali upiti za moj izum – kaže Dolenc, koji je patentirao uređaj za razmotavanje buntova plastičnih cijevi. Njegov uređaj, koji pod nadzorom jednog radnika 100 m cijevi razmota i položi u zemlju za tri minute, dok je do sada za isti posao četvorici radnika trebalo 45 minuta, na svjetskoj izložbi inovacija Eureka u Bruxellesu osvojio je zlatnu medalju s posebnom pohvalom. Dodaje da će s novim partnerom svoj patent zaštititi i u cijelom svijetu, budući da sadašnja zaštita vrijedi samo za Europu. No, u to valja uložiti više od 300.000 kn.
– Sada radim na poboljšanju uređaja pa ću ugraditi adapter koji će moći prihvatiti i razmatati elektroenergetske i telekomunikacijske kabele namotane na kaleme. Priredio sam i šest novih inovacija za koje sam izradio dokumentaciju i prototipove, i ovih ih dana šaljem u Državni ured za intelektualno vlasništvo – objašnjava Dolenc.

Šest novih prototipova

Radi se o liniji za proizvodnju slavonskog kulena na kojoj radi samo jedan čovjek, jer je sve automatizirano pa nema uopće dodira ruku s mesom pri miješanju, dodavanju začina i nadijevanju, pneumatskoj samopunilici za kobasice i kulen, mehaničkom adapteru za viličare za prenošenje dugačkih greda ili šipki, sustavu za okretanje, unutrašnji transport i utovar zidnih panela u proizvodnji montažnih kuća. Dolenc je izmislio i samostezivi hvatač koji olakšava horizontalno bušenje zemlje i terensku hidrauličnu prešu za spajanje drvenih krovnih rešetkastih nosača dugih i 32 m, koje se zbog lakšeg transporta na mjesto gradnje dovozi u dva dijela i spaja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar m_m
m_m
16:05 24.03.2010.

Savjet novinarima: pratite temu - bit će tu još sudova. Savjet inovatoru: drugi put prodaj u Kinu - sve će platiti i neće biti sudova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije