Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemunik

Nakon 40 godina zatvoreno raskrižje avionske piste i ceste!

'07.04.2010., Zadar - Nakon cetrdeset godina zatvorena je cesta koja presijeca pistu preko koje prelaze avioni sa zracne luke Zemunik. Rampa se podizala i do sto puta u spici sezone. Ovo je jedini pri
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
07.04.2010.
u 19:45

- Nekima je susret aviona i automobila bila i atrakcija, no rasrkižje je uvijek bilo opasnost i za zračni i za cestovni promet - rekla je Katica Pupić Bakrač.

Nakon 40 godina raskrižje avionske piste i ceste kod Zračne luke Zadar jučer je konačno zatvoreno. Niz godina trajali su apeli iz zadarske Zračne luke da se zbog opasnosti za zračni promet zatvori cesta, a istodobno su, pak, i trajali prosvjedi stanovnika Zemunika koji su isticali da će zatvaranjem te ceste njihova općina postati - slijepo crijevo.

Presudila EU

Naposljetku je u korist Zračne luke "presudila Europska komisija", odnosno stručnjaci za sigurnost zračnog prometa iz EU koji su Hrvatskoj uvjetovali zatvaranje poglavlja 14 - prometna politika, između ostalog baš i zatvaranjem spornog raskrižja. Najava da će cesta odnosno raskrižje biti zatvorena 1. ožujka rezultirala je, podsjetimo, najavom masovnih prosvjeda Zemuničana, a nakon što tada raskrižje nije zatvoreno uslijedio je dolazak ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete u Zemunik, gdje je obećao gradnju podvožnjaka ispod avionske piste i na taj način smirio Zemuničane. Stoga prosvjeda tijekom današnjeg postavljanja kamenih blokova na cesti prema Zemuniku nije ni bilo i tek su pokoji vozači koji su prošli tik prije zatvaranja raskrižja negodovali, rekavši kako ga nije bilo potrebno zatvarati zbog samo nekoliko letova dnevno tijekom najvećeg dijela godine.

- Cesta je možda trebala biti zatvorena samo tijekom ljeta kada i jedino ima prometa u Zračnoj luci. Ovako se do nas sada može samo obilaznicom - rekao nam je jedan Zemuničanin. Načelnik Općine Zemunik Josip Marušić nam je, pak, rekao da Zemuničanima nije drago što je došlo do zatvaranja ceste.

- Zračna luka i Europska komisija ostvarili su svoje planove, Zemunik će biti zadovoljan tek kada se sagradi podvožnjak ispod piste - rekao nam je Josip Marušić.

Proširenje piste

U Zračnoj luci Zadar jučer je bilo gotovo slavljeničko raspoloženje.

- Nakon 40 godina došao je konačno i ovaj dan. Iako je nekima susret aviona i automobila bio i atrakcija, nama je to bila stalna opasnost kako za zračni, tako i za cestovni promet. Na tom je mjestu bilo na desetke prometnih nesreća, a jedna je bila i sa smrtnom posljedicom. Samo u prošlih sedam godina, otkad je avionski promet intenziviran, bilo je dvadesetak prometnih nesreća, a rampa se u špici sezone posljednjih nekoliko godina spuštala i po stotinjak puta dnevno - rekla je direktorica zadarske Zračne luke Katica Pupić Bakrač.

Unatoč postavljenim kamenim blokovima koji sprečavaju put prema Zračnoj luci, rampa će biti uklonjena tek za tjedan dana, a već sutra počinje proširenje piste za vožnju na mjestu prijašnje ceste, i to u širini od šest metara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije