Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako dalje

Načelnica Saborskog: Prisiljena ću biti zatražiti ukidanje naše općine

spehar
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
29.01.2012.
u 12:26

Neka se konačno pošteno procijeni rad svake općine i jasno kaže tko će brinuti o ljudima kad općine više neće biti – tražila je Đurđica Špehar

Mala smo općina, imamo niz problema, iznimno skroman proračun i ako se uskoro nešto ozbiljno ne promjeni sama ću bit prisiljena zatražiti ukidanje općine. Spremna sam i na to, ali želim da se konačno pošteno procijeni rad svake općine, koliko je ona odradila projekata, te da se jasno kaže tko će brinuti o ljudima kad općine više neće biti – dio je rasprave Đurđice Špehar, načelnice Saborskog na sastanku načelnika općine Karlovačke županije kojeg je organizirao Ivica Gračan načelnik Netretića i član predsjedništva Udruge općine RH.

 Željko Car rekao je da su male općine zaslužne za niz infrastrukturnih projekata, te da mnoge od takvih malih sredina, poput njegovog Ribnika, ne troše iznad svojih mogućnosti.

 –Govori se kako smo mi neki moćnici, lokalni šerifi i slično, no istina je da smo mi obični mali načelnici koji puno rade. Dok nije bilo naše općine nismo znali što je asfaltirana cesta, mrtvačnica ili osvjetljeno igralište. Zato sam protiv ukidanja općina. Predlažem da općine iz svojih proračuna izdvoje po jedan posto i na taj način pomognu drugim malim sredinama koje su u problemima – rekao je Ivica Sopek, načelnik Tounja. Na sastanku je bio i predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.

 –Stvorio se svojevrsni medijski linč koji govori o rastrošnosti u općinama i o nužnosti njihovog ukidanja što nije istina. Svi smo mi za preustroj, no uz teritorijalnu reorganizaciju treba ići i financijska. Danas općine troše tek četiri posto proračuna, dok je u EU to između 25 i 40 posto, a primjerice u Finskoj čak 70 posto. S tako malim sredstvima ovdašnji načelnici su zapravo čarobnjaci. Pa i naše selo želi škole, dvorane, vrtiće, igrališta i sve što imaju gradovi – rekao je Bukvić.

 Zatražio je od načelnika općina da udruzi upute sve prijedloge kojima bi pomogli u što realnijem provođenju reorganizacije lokalne samouprave. Najavio je i da će Udruga općina Ministarstvu uprave uskoro dostaviti svoj prijedlog zakona koji bi trebao govoriti o novom sustavu općina u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
15:00 29.01.2012.

NEMAŠ POSAO ILI NE PRIMAŠ PLAĆU VEČ PAR MJESECI, A IMAŠ NAJOSNOVNIJE ZNANJE O RAČUNALIMA I INTERNETU?? Ne brini jer ja sam pronašao rješenje, ponajprije za sebe a sad pokušavam pomoći i ostalima. Radi se o poslu u kojem je jedino što je potrebno slobodno vrijeme i strpljenje. Kad sam ulazio u ovo bio sam pomalo skeptičan, no sad kad vidim da se na tome da zaraditi od 75 – 200$ tjedno moja skeptičnost je prerasla u ozbiljnost da proširim svoj posao. Ukoliko i ti nemaš financijskog izlaza, a znaš da svaka kuna dobro dođe, javi mi se na mail: strpljenjemdozarade @ gmail . com i već danas zaradi svojih početnih 17$!

DU
Dudek
17:03 29.01.2012.

Sramotno je da mi u R.Hvatskoj imamo 565 općina. Tliko ima Njemačka sa 80 miliona stanovnika.Svaki taj šerif ima službeno auto službenu bankovnu karticu za ice piće.O, BENZINU I TOČENJE GORIVA RODBINI I DA NE GOVORIMO. Tu se štedi gospodo paraziti.

Avatar žič
žič
16:36 29.01.2012.

mala opčina ali sigurno sa velikim,,dužnosničkim,,plačama.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije