Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveno

Na “suho” izvadio podvodni muzej

muzej
22.07.2010.
u 23:17

Prvi sam zapis o nađenim puževima složio s četiri godine, a sa šest sam imao punu bačvu školjaka, kaže Vladimir Filipović, koji danas ima milijun izložaka

Na moru je Osječanin Vladimir Filipović prvi put bio kad mu je bilo 15 dana, prvi zapis o pronađenim morskim puževima napisao je s četiri godine, sa šest je imao punu bačvu školjki, a danas je vlasnik zbirke s milijun primjeraka morskoga svijeta! Fascinantan dio zbirke (jer za sve nema dovoljno velik prostor), koju je sam izronio diljem svijeta i koja je najveća u srednjoj Europi te uvrštena u svjetski turistički vodič Lonely Planet, izložen je u baroknoj Tvrđi.
Riba smijalica
– Počelo je kao dječje sakupljanje, a danas nakon niza istraživanja zbirka ima znanstveni karakter – kaže zaljubljenik u morski svijet iza kojega je više od tri desetljeća sakupljanja primjeraka. Svaki izložak ima svoju priču, a neka saznanja i njega još znaju fascinirati.
– Čuo sam da se većina Australaca kupa u bazenu, a ne u moru. Pomislio sam ludog li naroda, a onda doznao i zašto. Ondje ima 170 vrsta morskih pasa, od kojih sedam napada čovjeka, a samo četiri dolaze u dubinu od pola metra. Tamo živi i 142.000 krokodila, u čijem smo hranidbenom lancu. Inače, ondje je više ljudi usmrtio krokodil nego što ih je poginulo u prometnim nesrećama – priča Vladimir.
Dodatno, kaže, postoje i meduze krakova dugih i do 20 metara i dovoljno je da vas samo dodirne da umrete na mjestu. Stanete li pak na ribu kamen, u prvoj vam minuti razori živčani sustav, a u drugoj umirete. Problem su i morske zmije, koje imaju 15 puta jači otrov od zmija na kopnu, ali i ljubičastoplava hobotnica, čiji otrov može ubiti 27 odraslih osoba. Međutim, uz te opasne primjerke, nalaze se i mnoga neopasna pa i smiješna stvorenja. S Filipina je, naime, donio tzv. ribu smijalicu, odnosno ribu žabu.
“Kao da je biće iz vode”
– Kad joj dosadi biti u vodi, popne se uz drvo i u krošnji nađe hlad te počne disati preko kože, a to dovodi do zvukova nalik smijehu – objašnjava čovjek u čijoj su kolekciji bisernice, ježinci, kornjače, glavonošci, ali i fosili. U kolekciji je čak i zub megalodona iz Amerike, preteče morskoga psa, koji se smatra najvećim ubojicom koji je ikad postojao, a bio je dug od 25 do 50 metara. Ljubav prema morskome svijetu Vladimir je prenio i na suprugu Mandicu te brojne prijatelje, koji su svi u udruzi Gloria maris. Drži predavanja studentima, školarcima te djeci i odraslima s posebnim potrebama. – Posebna je priča njegova interakcija s vodom. Kao da je biće iz vode – kaže supruga. Vladimir, naime, može zaroniti na 25 metara dubine i držati dah 3,5 minute.  

Ključne riječi

Komentara 1

JT
Jimmy_Trast
00:47 23.07.2010.

To je baš lijepo, kad neko posveti život onome što voli. Valjda je sretan čovjek :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije