Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sad je svačiji ćaća

Splitski HNS-ovci tepali Tuđmanu i nazivali ga 'naš Frane'

spomenik Tuđmanu
27.03.2013.
u 14:33

Izglasovana je odluka da se pokraj nadbiskupije podigne spomenik neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku

Split će dobiti spomenik neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku. Zoran Jaramaz naglasio je da je spomenik nenametljiv, a Jure Šundov, koji je također bio član komisije, naglasio je kako lik dr. Tuđmana drži ruku na kocki i promatra je zabrinuto.

– Prikazana je jedna čvrsta državnička figura. Šalje se poruka da uspostavom države, posao nije gotov. Suglasili smo se da je spomenik dobar jer se ne imitira ništa iz prošlosti. To je urban i suvremen spomenik koji je lako montirati – rekao je Šundov.

– Estetika je svačija struka, a na prvi pogled čak i nije loše. Međutim, treba spomenuti Tuđmana, našeg Franu, jedno je lokacija spomenika, a drugo je on kao ličnost. Trebaju nam spomenici prvom hrvatskom predsjedniku, ali postavlja se pitanje lokacije. Spomenik Tuđmanu nam treba. Jesmo za spomenik, ali na Trgu hrvatske bratske zajednice. Trebali ste taj trg napraviti u ove četiri godine – rekao je Joško Dvornik uime Kluba vijećnika SDP-HNS.

Mirko Ramljak (HDZ) pozvao je vijećnike da budu realni jer Tuđmanovo djelo nadilazi djela svih splitskih vijećnika i, kako je rekao, nisu dostojni o njemu govoriti.

– Tuđman je stvorio hrvatsku državu, a mnogi koji su bili za opstanak Jugoslavije sakrili bi spomenik dr. Franje Tuđmana na drugu lokaciju, najbolje u Sitno. Tuđman zaslužuje najreprezentativnije mjesto u Splitu – poručio je Ramljak.

Dvornik mu je replicirao da odbija o pokojnom predsjedniku govoriti kao o bogu. Rekao je da poštuje njegovo djelo i značaj, ali misli da lokacija nije primjerena. Tijekom glasovanja SDP-HNS bio je suzdržan, a 15 ostalih vijećnika bilo je za, što je sasvim dovoljno. 

>> Kerum raspisao idejni natječaj za spomenik dr. Franji Tuđmanu

Komentara 1

F4
F48B2
17:15 27.03.2013.

Tuđmanov živući spomenik je sama Hrvatska. A što se tiče brončanog spomenika koji kane podići, ne bih nikoga vrijeđao, ali ako kod nas nema kipara sposobnog napraviti vjerodostojan, uvjerljiv i prepoznatljiv spomenik Tuđmanu, neka plate stranom stručnjaku koji zna, aa ne da se na otkrivanju spomenika Tuđmanu narod pita što je ovo i koga predstavlja... Sjetite se farse sa prvotnim spomenikom Draženu Petroviću, mada ni drugi nije puno bolji, a pogledajte recimo spomenik Michaelu Jordanu ili da ne idemo daleko, pogledajte onaj komad bronce u Kumrovcu. Zar mislite da su Brozu smjeli utrapiti neki cirkus? Pa bi iste noći bili odveženi kamionom s ceradom u nepoznatom smijeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije