Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Split

Na Papa-test ubuduće bi žene morale ići tek svake treće godine!

'25.05.2010. Split.  Procelnica  odjela za klinicku citologiju dr Dinka Sundov idr.Simun Andjelinovic voditelj zavoda za patologiju sudsku medicinu i citoligiju pored aparata za HPV tipizaciju. Photo:
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
26.05.2010.
u 09:20

Novom metodom iz istog uzorka može se napraviti Papa-test, analiza na HPV i klamidiju, odrediti faktori rizika za zgrušavanje krvi te tumorski markeri

Suradnjom Klinike za ginekologiju i Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, a uz potporu ravnatelja KBC-a, Splitsko-dalmatinska županije dobila je novu metodu dijagnostike, jednoslojnu tekućinsku citologiju.

Stopostotna točnost

– Ostvario mi se san. Nova metoda povezuje sve naše laboratorije – ističe prof. dr. Šimun Anđelinović, voditelj Zavoda za patologiju.

Nova dijagnostika najviše se primjenjuje u ginekološkoj citologiji, no splitski stručnjaci prvi će u praksi uvesti aspiracijske punkcije na novu metodologiju. Dva liječnika i dva citoskrinera Zavoda bili su u Londonu na edukaciji i zahvaljujući odličnim rezultatima (100 posto točnoj dijagnostici) koje nitko osim njih nije postigao, Split će postati regionalni edukacijski centar u ovom dijelu Europe za novu metodu.

– Za razliku od klasičnog Papa-testa, kod kojeg se uzorak uzima drvenom špatulom, razmazuje na stakalce i dobivaju neravnomjerni slojevi, metodom jednoslojne tekućinske citologije uzorci se uzimaju četkicom i stavljaju u tekući medij – objašnjava dr. Dinka Šundov, voditeljica Odjela za citologiju.

Kod Papa-testa postoji određeni postotak lažno negativnih nalaza, što je novom metodom isključeno. Stanice su u jednom sloju, ne preklapaju se, lako je uočiti patološki nalaz. Za dijagnostiku je potrebno 5 minuta (4 puta manje nego inače), a iz istoga uzorka može se napraviti klasični Papa-test, analiza na HPV, klamidiju, odrediti faktori rizika za zgrušavanje krvi i tumorski markeri. Uzorak se može koristiti 4 tjedna i, što je najvažnije, žena ne mora tri godine ići na kontrolu!

Odredit će vrstu tumora

Odjel za citologiju Zavoda za patologiju u Splitu godišnje obradi oko 50.000 uzoraka, od toga oko 16.000 neginekoloških. Prednosti su jednoslojne tekućinske citologije što se pacijenta ne bode dvaput, uzorak je čistiji, citolog može obaviti odjednom 4 metode i treba mu manje vremena. Englezi su posve prešli na ovu metodu jer karcinom je bolje spriječiti nego liječiti. Zahvaljujući novoj dijagnostici citolozi mogu odgovoriti ne samo na pitanje je li tumor maligni ili nije već mu odrediti vrstu i podtip, a to osjetno utječe na terapiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije