Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost

Na javnim površinama pronađeno pet eksplozivnih naprava

'rucna bomba'
''
23.03.2011.
u 19:11

Posljednji slučaj pronalaska bombe dogodio se na cesti između Vrhovljana i Donjeg Koncovčaka, gdje je 28-godišnji djelatnik tvrtke Pavlic, čisteći kanal radnim strojem, pronašao vježbovnu ručnu bombu M 75

Ručna obrambena bomba M 75, poznatija kao “kašikara", pješadijsko je oružje namijenjeno za blisku borbu. Može se aktivirati u snijegu, blatu i vodi. U njezinoj jezgri nalazi se oko 3000 čeličnih kuglica promjera 2,5 do 3 milimetra, koje su ubojite na udaljenosti i do 18 metara, a ranjavaju čak do 50 metara! Eksplozivno punjenje je tridesetak grama plastičnog eksploziva... U samo dva tjedna u Međimurskoj županiji pronađeno je pet odbačenih eksplozivnih naprava, među kojima je najviše upravo “kašikara”!

- Dvije pronađene bombe su vježbene, a tri bojeve. Neodgovorni pojedinci bacaju ih u kanale i na javne površine na kojima se, paljenjem smeća i trave, može izazvati detonacija s katastrofalnim posljedicama. Najgore je što su eksplozivna sredstva bila i na dohvatu djece - kaže Krunoslav Gosarić, glasnogovornik Policijske uprave međimurske, koji je pozvao građane da takve eksplozivne naprave predaju policiji, i to bez ikakvih kazni.

U tijeku je akcija “Manje oružja - manje tragedija” koju već nekoliko godina provode MUP i UNPD. Stupanjem na snagu novog Zakona o oružju ponovno je dopušteno, bez sankcija, predati policiji ilegalno oružje koje djelatnici za protueksplozijsku zaštitu skupljaju i uništavaju. No, ako ga građani zadrže, a policija im rješavajući neki slučaj zakuca na vrata i pronađe oružje, prijete im kazne od jedne do čak pet godina zatvora. Posljednji slučaj pronalaska bombe dogodio se na cesti između Vrhovljana i Donjeg Koncovčaka, gdje je 28-godišnji djelatnik tvrtke Pavlic, čisteći kanal radnim strojem, pronašao vježbovnu ručnu bombu M 75. Nedaleko od Kotoribe, u blizini graničnog kamena, 22-godišnjak iz Donjeg Vidovca pronašao je ručnu bombu M 50. Policija još nije otkrila tko je ostavio ručnu bombu s upaljačem na parkiralištu ugostiteljskog objekta Mack u Novom Selu Roku. Bombu je pronašao 55-godišnji Čakovčanin. Iako to nije službeno potvrđeno, ali ni opovrgnuto, u kontaktu s bombom bila su i - djeca. U policiji pozivaju građane koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo zaostalo iz Domovinskog rata ili nakon njega, a boje ga se vratiti, da se jave najbližoj policijskoj postaji. Na njihovu kućnu adresu ili mjesto na kojem se oružje nalazi, doći će policijski službenik osposobljen za pirotehnička sredstva i preuzeti ih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije