Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjegli s dna

Na alkohol sam u tjedan dana potrošio 10.000 kn!

droga
arhiva VL
09.03.2010.
u 15:55

Kada nije bilo društva, dovoljna mi je bila samo boca. Sada sam čist od listopada prošle godine kada sam imao recidiv, ali samo na jedan dan - priznaje V. R.

Dno života Osječanin V. R. dotakao je prije pet godina. Tada je bez prestanka znao piti sedam dana zaredom dok bi osmi uzeo stanku kako bi se naspavao. A onda bi krenuo sve ispočetka.

Žesticu krila od ukućana

U tjedan dana na alkohol je, priznaje, potrošio čak 10.000 kuna! Za piće i društvo nije mu bilo žao novca, iako je kod kuće imao dvije kćeri i suprugu. 

To je tek jedna od 25 životnih sudbina ispričanih u Klubu liječenih alkoholičara Osijeka. 

- Liječio sam se dva puta u Popovači, a šest na osječkoj Psihijatriji. Pio sam sve što sam stigao, pivo, vino, kratko, žestoko. Kada nije bilo društva, dovoljna mi je bila samo boca. Sada sam čist od listopada prošle godine kada sam imao recidiv, ali samo na jedan dan - priznaje V. R. koji prima vojnu mirovinu i više ne želi biti brojka između 340.000 registriranih ovisnika o alkoholu u Hrvatskoj. 

Dok je ranije na sedam muškaraca dolazila po jedna žena, razlika se smanjila. 

- Statistika je neumoljiva. Sada imamo jednu ovisnicu o alkoholu na četiri muška - upozorava Branka Muk, viša medicinska sestra na osječkoj Psihijatriji koja je redoviti terapeutski gost na sastancima liječenih alkoholičara.  

Dok je V. R. za pivskom bocom prvi put posegnuo sa 14 godina, njegova klupska kolegica Elena pila je zbog usamljenosti. Alkohola se odrekla prije 12 godina. U koštac sa svojom ovisnošću uhvatila se nakon alkoholne epilepsije i halucinacija zbog čega je naprasno morala prekinuti ljetovanje.

– Pila sam punih deset godina i to cijeli dan po malo. Nije mi za to nikada falilo neko društvo. Važno je bilo da uvijek kraj sebe imam oko pola litre nekoga žestokog pića. Novu litru sam kupovala svaki dan i skrivala je od svojih ukućana. Djeca su mi zbog toga često znala prigovarati. Nije im bilo pravo to što radim - priznaje Elena koja se sada srami svojih postupaka.

U alkoholnu krizu Elena je pala devet mjeseci nakon liječenja. Shrvalo ju je to fizički i psihički pa je nakon toga odlučila - svojim ustima više neće prinijeti ni jednu kapljicu.

Podrška u klubu

Slaže se s njom i M. K.

- Dok sam pio, svi su oko mene patili. Odlučio sam tome stati na kraj prije 12 godina i to je prvi korak da kreneš u novi život. Dok god si sam, ne priznaješ da si alkoholičar, nema ti lijeka. U klubu imamo podršku, a sve što ispričamo ostaje unutar ove četiri zida. Kada se jednom odlučiš ostaviti čaše, više ustima ne smiješ prinijeti ni bezalkoholno pivo jer je to povratak na staro - upozorava M. K. dodajući kako onima za koje načuju da bi “pali u recidiv” formiraju SOS patronaže i sprječavaju ih da se vrate alkoholu.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:19 09.03.2010.

Pa gdje je uzeo 10 tisuća tjedno ? Od poticaja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije