Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stradali

Mošćenička ulica smrti: Od mina poginulo 13 susjeda

Mošćenička ulica smrti (1)
Foto: PIXSELL
1/3
04.04.2012.
u 14:00

Nesretni Josip Prpić radio je u sisačkoj željezari, ali je nakon odlaska CMC-a dobio otkaz, na dan tragedije baš se bio prijavio na zavod za zapošljavanje

Glasna eksplozija odjeknula je naseljem Mošćenica pokraj Petrinje u ponedjeljak navečer. Mina je odnijela još jedan život. Stradao je 46-godišnji Josip Prpić, 13. žrtva iz Ulice kralja Tomislava, u okolici poznatija kao ulica smrti. Od 1991. u tom naselju stradalo je od mina 36 osoba, od kojih je 15 poginulo.

Cijelu noć mrtav u polju

Josip Prpić obrađivao je svoje polje, kao i godinama prije, a kobne večeri krenuo je koji metar dalje da raskrči raslinje. Nesreća se dogodila nedaleko od stare pruge Sisak – Petrinja, iza Poslovne zone Mošćenica.

– Najviše me boli to što je ujak morao mrtav cijelu noć biti na tom polju. Čuo sam da je oko njega sve puno mina – rekao je Josipov nećak Igor. Tek jučer obavljao se očevid i izvlačilo tijelo nakon što je Centar za razminiranje osigurao područje. Unatoč opasnosti, od susjeda doznajemo da su Josipova majka Miroslava i susjeda došle do njegova tijela iste večeri te je majka pala i slomila ruku u pokušaju da sinu da umjetno disanje. Sada je ostala sama u obiteljskoj kući. Od tuge ona i kći joj Katica ne mogu izreći ni riječi.

– Ako je tko iz Mošćenice mučenik, onda je to Josip. Toliko je bio vrijedan i dobar. Tata mu je poginuo još dok je bio dijete, a majka se brinula o njemu i sestri živeći samo od poljoprivrede – kaže Darinko Dumbović, predsjednik Mjesnog odbora Mošćenica. Slično govori i susjed im Dragutin Drndelić.

– Znamo se od malih nogu. Uvijek je bio miran, povučen, sirotinja. Sad je počeo i kuću graditi, postavio je temelje i deku prije samo mjesec dana. Dobio je otkaz u CMC-u, na dan tragedije prijavio se na Zavod za zapošljavanje – rekao je Drndelić. Razminiranje u svojoj ulici ne želi komentirati, brojke o poginulima, kaže, govore dovoljno.

– Treba sad zbrinuti njegovu majku koja je ostala sama. Josipova sestra Katica udana je u Taborište pa se o majci, koja ima 84 godine, nema tko brinuti, a ona sama nema nikakvih primanja. Trebali bi je smjestiti u dom za starije, zaslužila je barem to – zaključuje Dragutin Drndelić. Zbog najnovije nesreće vlastitu tragediju ponovno proživljava i Husnija Hodžić, čiji je 34-godišnji sin stradao od mine prije šest godina, sa susjedom tristotinjak metara od kuće. Husnija, prema kojem god susjedu da se okrene, u svakoj je kući netko poginuo od mine.

– Kad mi je unuk sinoć rekao što se dogodilo, nisam mogao vjerovati. Teško je kad to čuješ i onda kad nemaš svoju vlastitu priču. Neki dijelovi još nisu pročešljani, no pirotehničari su prolazili i nekoliko puta sumnjiva područja, ali mine ostaju. Treba napokon jednom zauvijek riješiti ovaj problem, treba se i država više aktivirati i donatori. Najviše se bojim zbog djece. Dijete k’o dijete, odluta u polje za loptom, leptirom, kestenom... – strahuje Hodžić.

Još 70 posto neočišćeno

Sedamdeset do osamdeset posto površine u Mošćenici ostalo je nerazminirano, procjenjuje Darinko Dumbović, predsjednik Mjesnog odbora.

– Ova je cijena prevelika – odlučan je Dumbović. Koliko Mošćeničana još mora poginuti da bi se nešto poduzelo, pitaju se očajni mještani.

Ključne riječi

Komentara 14

AN
Antiflašist
14:46 04.04.2012.

Sorry admine,ms. pussy ne bi slavila, ona bi se opila od srece.

BS
bstrabi2
15:06 04.04.2012.

Onda vlada ?Oćete povećat plaču ljudima.Koji traže mine da drugi ne poginu.Oni i tako su izloženi.Svaki dan ovakvoj opasnosti,a kod Petrinja ima mina najviše.Jer srbi kad su bježali .Su postavljali mine....

Avatar jwayne
jwayne
14:41 04.04.2012.

Hrvati ginu u mnskim poljima. Sudimo našim generalima i vojnicima. stanimirović u saboru. Idemo dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije