Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo rušenje

Mlinarov silos nestaje iz panorame Križevaca jer dolazi nova trgovina

Paromlin Krizevci
''
16.02.2013.
u 19:15

Područje od više tisuća kvadrata ustupit će mjesto Superkonzumu; Agrokor je sadašnji vlasnik prostora u kojem je 1903. krenula prerada žita

U panorami Križevaca od ovih dana bit će jedan toranj manje - ruši se kompleks starog Mlinara na križanju Grdenićeve, Smičiklasove i Istarske ulice, u sklopu čega se uklanja i visoki, već derutni silos. S ovoga je mjesta, na kojem je bilo i skladište, mješaonica stočne hrane, radionice, upravna zgrada i radnički restoran, još 1903. godine krenuo, zahvaljujući trgovcu Hinku Švarcu, uspon mlinsko-pekarske industrije koja je danas jedna od najjačih u Hrvatskoj.

Novo u starom

Silos je dograđen poslije Drugoga svjetskog rata i unatoč tome što je s godinama "poružnio" širi centar grada, Križevčani priznaju da je postao i jedan od njegovih simbola. Radnici tvrtke EURCo d.d. za graditeljstvo, inženjering i zaštitu okoliša iz Vinkovaca, koji provode rušenje, nisu imali previše sentimenata, jer na tom mjestu "izrast" će trgovački centar Superkonzum. Trajanje rušenja ovisit će o vremenu.

– S obzirom na to da je mlin pod zaštitom, posebno će se prilikom rušenja voditi računa da ga se ne bi oštetilo - objasnila je Anja Linić glasnogovornica Agrokora koji je sadašnji vlasnik cijeloga kompleksa od nekoliko tisuća četvornih metara. Kako je pod konzervatorskom zaštitom samo jedan dio dosadašnjih Mlinarovih objekata, kao pravi primjer industrijske baštine, budući trgovački centar bit će novogradnja u stari okoliš, što će, pak, zasigurno postati i novo križevačko trgovačko središte, uz već postojećih konkurentskih šest.

Zgrada iz 1913.

Premda iz Agrokora nisu potvrdili planove o dolasku Superkonzuma, doznali smo da će centar biti na više od tisuću kvadrata, uz još toliki prostor za dodatne objekte.

Inače, prvu zgradu mlina, tj. paromlina zahvatio je veliki požar, a izgled sadašnje koja odlazi u ropotarnicu povijesti datira iz 1913. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

YO
yocko
18:52 17.02.2013.

Majstore šerif KTCa ti nema sad vremena razmišljati o ovakovim stvarima,sad momentalno ima ljubavnih problema u pitanju je mlado meso znaš koja je to briga..

TO
toomiix
21:17 18.02.2013.

Iako je Stari Mlin u Križevcima jedna od najstarijih pekarskih industrija u Hrvatskoj, mislim da bi se trebalo maknut to iz grada. Kao što i piše, ostavit će se jedan dio koji je izgrađen još 1903. godine koji je pod zaštitom (i mislim da će to dugo ostat tu, i bit nešto povijesno u gradu) a ostalo će se srušiti i izgraditi Konzum na oko 1000 kvadrata, a ostalih oko 1000 kvadrata će bit ostali dućani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije