Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strava u jasenku

Medvjed zaklao 60-ak ovaca u toru kod Ogulina

ovce
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/6
05.05.2012.
u 14:49

Iako se isprva mislilo da je životinje dokrajčio vuk, veterinar je na mjestu događaja utvrdio da za pokolj kriv medvjed.

- Ne plačem za ovcama, nego zato što su one bile Uskrs i Božić mojoj djeci, i nedjelja i Nova godina – kaže Anđa Kosanović iz Jasenka, mjesta pokraj Ogulina, kojoj su u noći na subotu zvijeri zaklale ili ranile više od polovice stada ovaca.

Zatekli smo je pokraj tora u kojem su lešine ovaca, što je nimalo ugodan prizor. Na drugom kraju tora zbile su se ranjene ovce. Ivana Kubelka, viša državna veterinarska inspektorica, izbrojila je oko 60 zaklanih ovaca.

Veterinar našao otisak medvjeđe šape

– Četrdesetak ovaca koje su preživjele morat ćemo eutanazirati jer postoji opasnost da su zaražene bjesnoćom. Preostale, koje nisu bile u istom oboru, cijepit ćemo protiv bjesnoće – objašnjava I. Kubelka.

Kosanovićima je stradalo više od polovice stada, a šteta je golema. Ne samo u novcu već i u trudu i brizi za životinje.

– Po ovci primam sto kuna poticaja. Svaka ima svoju naušnicu i svaku zaklanu sad moram razdužiti u knjigama. Neke su bile bređe – kaže A. Kosanović.

Ovlašteni sudski vještak, veterinar iz Brinja Željko Desović ne misli da su ovce poklali vukovi. U tom bi slučaju, s obzirom na to da je riječ o zaštićenoj vrsti, odštetu plaćala država.

– Vukovi napadaju za vrat i gušenjem usmrćuju plijen. Na ovim ovcama nema takvih rana, osim na jednoj – objašnjava Desović. Drži kako je, s obzirom na to da je pronašao otisak medvjeđe šape, ovce usmrtio medvjed. Zbog toga je tvrtka Gama-lov, koja je zakupila lokalno lovište, dužna podmiriti štetu koja se zasad procjenjuje na oko 130.000 kuna.

Lovci tvrde da su klali psi lutalice

Ervin Martinuš iz tvrtke Gama-lov pak misli drugačije.

– Čini da je riječ o napadu pasa lutalica. Dvije ćemo lešine predati Veterinarskom fakultetu na obdukciju – kaže Martinuš.

Gospođa Anđa kaže da nije čula ništa neobično iako cijele noći nije usnula pa je očito pokolj trajao kratko:

– Psi su lajali cijelu noć, ali tako je svaku noć, pa ne obraćam pažnju.

Kosanovići žive od uzgoja ovaca i ovo nije prvi put da im je stado na takav način stradalo. Prije sedam godina vukovi su zaklali devet ovaca, a odštetu su isplatile država i Hrvatske šume.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
15:27 05.05.2012.

nije medvjed nego sused nemate pojma

KO
korisnik2
15:41 05.05.2012.

kakav je to medvjed koji pobije ovce a nidze ni kapi krvi? kaje ovim nasim novinarima?

TO
Toni50
15:11 05.05.2012.

Kako vidimo medvjed se poneo kao životinja ... Balkan i njegovi stanovnici ako ne \"ljudi\" onda životinje prave sranje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije