Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak na jug

Malena i Klepetan pozdravili se s potomcima

klepetan
Ivica Galović/PIXSELL
06.08.2012.
u 14:02

Mala roda cijukanjem je cijeli dan pozivala majku da krene s njom

Nešto kasnije nego što je bio slučaj s prethodnim potomcima, gnijezdo Malene i Klepetana napustilo je njihovo dvoje ovogodišnjih ptića. Iako su stari tek tri i pol mjeseca, potomci varoških roda zauvijek su napustili svoj dom u školskome dvorištu. Prije polaska na gotovo 13.000 kilometara dug put do toplog afričkog juga, oni će još neko vrijeme provesti na Lonjskom polju, gdje će se u prirodnom okruženju učiti letenju i samostalnom životu.

– Ženka je bila jako privržena majci. Ubrzo nakon polaska vratila se Malenoj i cijeli dan cijukala oko nje, slijedeći je po igralištu. Nije joj jasno zašto i ona ne ide s njima. I Malena se uznemirila. Zna da bi ih ona trebala odvesti na topli jug, a ne može – govori umirovljeni domar Stjepan Vokić, čeznutljivo gledajući u gnijezdo u koje više nikada neće sletjeti dvoje Maleninih potomaka.

Mlade rode imaju svoj termin kada moraju otići iz gnijezda. Otac i majka im više ne daju jesti i tako ih praktično primoravaju na odlazak. Po povratku s Lonjskoga polja obično se sredinom kolovoza okupe na jednome poljoprivrednom imanju u blizini Slobodnice i potom zajedno kreću put Afrike. – Pravo je čudo koliko su te ptice "programirane". Kada im dođe vrijeme, moraju se osamostaliti i tu nema iznimki ni sentimentalnosti. I ljudski bi se rod trebao ugledati na rode. Bili bismo savršeni – smije se Stipe, koji već puna dva desetljeća skrbi za rodu slomljena krila. Za 20 godina života, Malena je na svijet donijela i othranila 42 mlade rode. Za razliku od Klepetana, koji svakog ožujka hrli natrag u zagrljaj svoje voljene, njihova se mladunčad nikada ne vraća u obiteljsko gnijezdo, nego traže partnere i ostaju tamo gdje im se svidi. Rastanak je bolan, ali neumitan. Ipak, Malena ove zime možda neće biti sama.

– Na jednome stupu u Slavonskom Kobašu pronašao sam ptića koji još nije uzletio iz gnijezda jer su mu krila još uvijek slaba. Ako uskoro ne poleti, kasnije neće imati društvo za put u Afriku. Bojim se da će na kraju ostati tu pa razmišljam da ga uzmem i priključim Malenoj – dodaje Stipe. Klepetan bi na put trebao krenuti krajem ovog mjeseca, a ove će godine za njega prvi put biti organiziran i svečani ispraćaj u sklopu folklorne manifestacije "Dani Luke Lukića" koju u to vrijeme organizira varoški KUD.

Ključne riječi

Komentara 7

PO
ponor
15:12 06.08.2012.

Kex, ima li išta za što Vlada nije kriva? Danas se živi bolje kudikamo nego prije 50-60 godina, a onda su još roditelji imali po 10 djece i sve ih uputili u svijet. Kad nešto ne moraš i nećeš, zato sad i ostaju do četrdesete. Mama ipak najbolje kuha!

FE
Felicijen
16:21 06.08.2012.

Sad još samo fali kakav pametni da ovu prelijepu priču pokvari s nekakvim komentarom o partizanima i ustašama...

KE
Kex
14:41 06.08.2012.

eto, i pticama je jasno da si uspio kao roditelj tek onda kad djecu maknes od sebe i kad krenu svojim putem. jedino nekim danasnjim vladama to nije jasno pa mladi zive sa starcima do 40-te jer nemaju kud...a onda im se vise ni neda... bleh... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije