Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma

Liječnici i sestre boje se gužvi u ambulantama

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 17.12.09., Cakovec, Hrvatska- Zupanijska bolnica Cakovec isplatila bozicnice svojim djelatnicima iako pregovori s vlaom jos traju. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
18.12.2011.
u 19:23

- Zasad to nekako ide jer nema mnogo pacijenata, no čekamo pravu sezonu gripa i prehlada. Tada bi moglo doći do gužvi i nezadovoljstva jer bi se moglo dogoditi da sestre neće stići obavljati sve poslove - kaže liječnik Zrinsko Karlović

ČAKOVEC - Najavljivana reforma zdravstva u Međimurskoj županiji donijela je zasad samo jednu veću građanima vidljivu promjenu - krv mogu izvaditi i kod svojih liječnika primarne medicine. No, radi se samo o uzorcima za osnovne analize poput utvrđivanja količine željeza, šećera, masnoća i drugog, dok se uzorci za sekundarne pretrage poput onih za hormone i tumorske markere moraju uzimati u Čakovcu, a ne više u Prelogu i drugim "laboratorijima" za vađenje krvi koji su ukinuti.

Do sredine godine brojni su liječnici još špekulirali hoće li organizirati vađenje krvi u svojim ordinacijama, no prema posljednjim informacijama, svi su ispunili tu obvezu koju im, uostalom, i propisuje ugovor s HZZO-om. Krv vade medicinske sestre, a uzorci se šalju u medicinsko-biokemijski laboratorij Županijske bolnice Čakovec.

- Zasad to nekako ide jer nema mnogo pacijenata, no čekamo pravu sezonu gripa i prehlada. Tada bi moglo doći do gužvi i nezadovoljstva jer bi se moglo dogoditi da sestre neće stići obavljati sve poslove - kaže liječnik Zrinsko Karlović, koji ima ordinaciju u Prelogu. Preložani već godinama s nestrpljenjem iščekuju otvaranje službe hitne medicinske pomoći u svom gradu, a kad se to dogodi, odahnut će i stanovnici cijelog donjeg Međimurja. U Prelogu bi, prema rješenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, napokon trebala početi raditi služba hitne medicinske pomoći. Novom mrežom hitne pomoći Ministarstvo je povećalo broj liječničkih timova s 8 na 15 i uvelo službu u Prelogu. O tome su građani obaviješteni još u veljači, no u Prelogu hitne službe još nema. Navodno bi trebala proraditi početkom godine.

Nije profukncionirao ni Obiteljski center, čiji je osnivač Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Rješenje o osnivanju donijeto je još u srpnju. Za privremenu ravnateljicu imenovana je Andrea Krznar. Ministarstvo je raspisalo i natječaj za ravnatelja, no u prvom pokušaju nije izabran jer se nije pojavio kandidat koji je zadovoljio sve uvjete. Nakon imenovanja ravnatelja ide natječaj za stručno osoblje.

Ni Zavod za hitnu medicinu također još nije proradio u cijelosti. To će se, najavljuje se, dogoditi tek kad se ugovori financiranje s HZZO-om od 1. siječnja iduće godine, jer se do kraja godine djelatnost hitne medicine pri Domu zdravlja Čakovec još financira po starom ugovoru. Na Zavod bi se trebao nadovezivati i Centri obiteljske medicine (COM) u domovima zdravlja, koji bi, uz ostalo, organizirali i dežurstva vikendom.

- Čini se da je projekt COM-a odgođen jer se pokazalo da je teško provediv na području cijele države. Bio je to nasilni pokušaj uvođenja jedinstvenog modela u cijelog državi, a nije se vodila briga o tome da nije jednako raditi u gradovima ili selima, u planinskim područjima ili ravnicama. Kod nas su dežurstva vikendom i dosad dobro funkcionirala i COM ne bi donio nikakvo poboljšanje stanja. Ovih smo dana mi liječnici donijeli i plan za iduću godinu - kaže Z. Karlović.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
07:46 24.12.2011.

kojom bojom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije