Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinut nelogični pra

"Kumice" iz Podravine i Prigorja ostaju na zagrebačkim tržnicama

'22.12.2011., Zagreb - Kumice koje po novom zakonu ministarstva poljoprivrede, ako nisu iz gradova u Zagrebackoj zupaniji, vise ne smiju prodavati sir i vrhnje na zagrebackoj trznici od Nove godine. S
'Goran Stanzl/PIXSELL'
14.01.2012.
u 17:00

Problem nije trajno riješen i na tome moramo i dalje raditi, ustvrdili su župan Koren i čelnici Udruge malih sirara 'Prgica'

Oko 220 proizvođača mliječnih proizvoda iz Podravine i Prigorja i dalje će nesmetano moći prodavati na zagrebačkim tržnicama. Iako im je to pravo, jer ne žive na području Zagreba i Zagrebačke županije, trebalo biti uskraćeno s 1. siječnja, to se ipak, na njihovu sreću, nije dogodilo. Jednu od ključnih uloga pritom je odigrao koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja poslao oštro pismo u kojem je zatražio da se sporni pravilnik ukine jer se njime narušava temeljno ustavno pravo svih građana Hrvatske na dostojanstven život i rad.

- Problem nije trajno riješen, ali nelogično je da se zabranjuje prodaja sira i vrhnja proizvođačima s križevačkog područja, a neki od njih su po kilometraži bliži Zagrebu nego neki iz rubnih dijelova Zagrebačke županije - istaknuo je Koren prilikom jučerašnjeg susreta s predstavnicima županijske Udruge malih sirara "Prgica", koja postoji od 2006. godine, a osnovana je s ciljem zaštite tradicije proizvodnje sireva i ostalih mliječnih proizvoda te ruralnog područja.

- Nije u redu od države da je donijela taj pravilnik jer se radi o autohtonim proizvodima kojima se već genaracije bave - nadodao je Tomislav Hlebić, predsjednik udruge, koji smatra da je to učinjeno prvenstveno zato što se Zagrepčani boje jake konkurencije.

Zaključak sastanka bio je da svi zajedno moraju raditi na tome da taj sporni pravilnik nikada ne zaživi. To je, čulo se, u konačnici i njihov zadatak. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije