Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sunce spržilo prinos

Kukuruz već sazrio, s polja ga beru mjesec dana prije vremena

kukurza
D. Mirković/Pixsell
20.09.2011.
u 15:26

Toliko je suh da ga možemo spremati u čardak, kaže 54-godišnji Ivica Rajf iz Češljakovaca. Urod je manji od 40 posto

Kukuruz sa slavonskih polja već se bere, mjesec dana prije uobičajenog.

– Ovo je jedna od najranijih berbi kukuruza ikada zabilježena. Prema stanju na terenu može se očekivati da će urod biti manji od 30 do 40 posto. Kako imam i sjemenski kukuruz za usporedbu o kakvoj se godini radi mogu reći da je prošle godine 25.000 zrna sjemenskog kukuruza težilo između 9 i 10 kilograma, a sada isti broj teži od 5 do 6 kilograma – ističe Ivan Grbić.

Bez kiše 50 dana

Ni 54-godišnji Ivica Rajf iz Češljakovaca ne sjeća se da je u berbu kukuruza krenuo još u prvoj polovici rujna.

– Berba je uranila skoro mjesec dana. Kiša nije pala sigurno 50 dana što je utjecalo da kukuruz brzo sazrije. Toliko je suh da ga možemo spremati u čardak. Prinos je manji kao i kvaliteta, ali kod mene ne nešto značajno – kazao je Rajf koji kukuruz ima na oko sedam hektara te uz to još i pokusno polje za tvrtku Pioneer.

Ivica Han, viši stručni savjetnik za ratarstvo u požeškom odjelu Hrvatske poljoprivredne komore ističe da će najveće štete biti na kasnim hibridima kukuruza jer je njihovo dozrijevanje počelo kasnije te je suša na njih više utjecala.

Kiša bi, objašnjava, sada poljoprivrednicima mogla samo otežati. 

– Sada više nikakva kiša ne pomaže. Ako bude obilna čak može negativno utjecati, odnosno može uzrokovati povećanja vlage te otežati ulazak i rad kombajna na njivi – kaže Han. Dodaje kako će osim manjega prinosa i kvaliteta zrna bit će manja.

Zrno slabije kvalitete

– Koliko će biti manje prinosa te koliko će zrno biti slabije kvalitete osim hibrida ovisi o vrsti tla, ali i načinu obrade koji utječe na dubinu korijena. Tako da je sada, dok ne završi berba, teško reći koliko će biti manje prinosa – objašnjava Han.

Kemijski sastav kukuruza koji je naglo sazrio, objašnjava Grbić, sigurno nije isti kao kod normalne zriobe.

– Njegova hranidbena vrijednost sigurno nije ista kao kod normalne godine. Međutim, tek kada stočari počnu s ovogodišnjim kukuruzom hraniti stoku vidjet će se kako će on utjecati na njihovu ishranu – kaže Ivan Grbić kojem je suša najteže pogodila soju i kukuruz.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
kreont
20:39 20.09.2011.

Bitno da našu vladu ništa ne pogađa.

ZV
zvan12
12:29 04.10.2011.

Ma jel\' ga baš \"skidaju\" s polja ??? Prevršili ste svaku mjeru ! Ili su vam plaćice tako niske da si ne možete priuštiti nekog s malom maturom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije