Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarski pekari

Kruh tobože mora poskupjeti, ali zašto i koliko, to nitko ne zna

'19.08.2010., Bjelovar - Bjelovarski pekari jos dvoje o povecanju cijena kruha i ostalih proizvoda Photo: Damir Spehar/PIXSELL'
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
1/3
20.08.2010.
u 08:40

I trgovci i pekari pitaju se zašto je uopće brašno drastično poskupjelo, kad mlinari još melju prošlogodišnju jeftiniju pšenicu.

Hoće li i kada doći do najavljenog poskupljenja kruha, pitanje je koje posljednjih dana zaokuplja pozornost mnogih Bjelovarčana, osobito onih koji pritisnuti krizom posljednjih mjeseci jedva spajaju kraj s krajem.

Poruka dobavljačima

- Još ne razmišljamo o poskupljenju jer trošimo stare zalihe. No, ostane li i dalje sadašnja cijena brašna, uskoro ćemo i mi svojim proizvodima morati korigirati cijenu - tvrdi Jurica Ravenščak, direktor Gradske pekare, najvećeg proizvođača kruha u Bjelovaru. Slično razmišlja i većina ostalih pekara s ovog područja koji posljednjih dana, kako tvrde, brašno nabavljaju po cijenama i do 100 posto višim od onih koje su vrijedile do unazad mjesec ili dva.

Uvažavajući novonastale promjene Zlatko Navojec, vlasnik lokalnog trgovačkog lanca "Špar", uz napomenu da u njihovih 35 dućana kruh zasad neće poskupjeti, tvrdi da je priča o poskupljenju zapravo samo lov u mutnom.

- Jasno smo poručili svojim dobavljačima da nema razloga za veliko poskupljenje kruha jer dosad je od energenata poskupio jedino plin - ističe Navojec, dodajući da bi se u ovom trenutku zbog povećane cijene brašna moglo tolerirati samo minimalno povećanje od tek nekoliko posto.

I pekari i trgovci pitaju se zašto je uopće brašno drastično poskupjelo jer to, kako tvrdi Ljiljana Biroš Pereš, vlasnica Pekarne Zrno iz Hercegovca, s cijenom pšenice u ovom trenutku ne bi smjelo imati nikakve veze.

Za dva tjedna nova cijena

- Mlinari još melju prošlogodišnju pšenicu koja je bila daleko jeftinija od ovogodišnje - objašnjava Biroš Pereš, napominjući da će s poskupljenjem kruha pričekati najdulje dva ili tri tjedna.

U bjelovarskoj Preradi, najvećem ovdašnjem mlinu, ne otkrivajući cijenu, tvrde da cjenik već dugo nisu mijenjali, no da ona pak varira.

- Nema smisla preciznije govoriti o cijeni jer mi sa svakim svojim većim kupcem posebno ugovaramo cijenu koja ovisi o količini te načinu i roku plaćanja - objašnjava Jasna Višnjević, direktorica Prerade.

Da bi u cijelu priču trebalo uvesti više reda, pokazuje već i površna analiza cijene kruha. Naime, u Bjelovaru se štruca polubijelog kruha od 700 g prodaje od tri do šest kuna, što je prevelika i teško objašnjiva razlika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije