Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najstariji vozač

Križevčanin vozi i u 93. Savjet mladima: Ne rabite mobitel u vožnji

'Krizevci, 20-11-11, Zdenko Premzl, s 93 godine je najstariji vozac u Krizevcima, najvjerojatnije i u regiji. Foto Sergej Novosel/VLM'
Foto: 'Sergej Novosel/VLM'
1/3
29.11.2011.
u 11:40

U povodu 60 godina AMK Križevci nekadašnji vozač utrka i umirovljeni mesar primio priznanje kao najstariji vozač u gradu i okolici

- Držite se propisa, ne pijte prije vožnje i nikada ne žurite. I još nešto, ne telefonirajte u autu! - kaže Zdenko Premzl, 93-godišnji Križevčanin. Priznaje da je to i recept za dugovječnu vožnju, jer sa svojom dobi Premzl je najstariji vozač u gradu, zacijelo i u regiji.

Autoceste i makadam

Za to je, uz 60 godina rada AMK Križevci, dobio i posebno priznanje, što mu je, kaže, dalo misliti kako je bilo nekad, a kako je sad sudjelovati u prometu.

- Dozvolu sam dobio tek 1966., nas petorica smo vozili u kamiončiću prema Kalniku, učili od instruktora. Po povratku u grad pitao nas je o prometu i tako smo položili, nije bilo kao danas kad više od jedne plaće daješ za autoškolu, ipak je tad bilo primitivno - prisjeća se Premzl, rođen 1919. Prvi mu je automobil bio "fićo", koštao ga je 800.000 dinara, plaća kao mesaru bila mu je 600.000. Kupio ga je na otplatu, dobio za nekoliko dana, i odonda je Zdenko aktivan na cesti. Promijenio je nekoliko Zastava, a s NSU Prinzom 1000 "projahao" je cijelu bivšu zemlju.

- Bila je to turneja za pamćenje, od 4300 kilometara, sa suprugom, bilo nam je jako lijepo - nostalgično priča najstariji šofer Prigorja.

- Tada je bilo malo autocesta, većinom smo vozili makadamom, što nam nije narušavalo ugodu, bili smo mladi i izdržljivi, iskreno će. Sjeća se (ne)zgode iz Skoplja 1980., gdje mu je točno pred tamošnjim autoklubom auto otkazao.

Kaj se dogodilo u Skoplju

- Mehaničar je čuo da govorim kaj i pitao - 'A kaj bogamu se dogodilo?' - Čovjek je bio iz naših krajeva, dobio sam super uslugu - sjeća se Premzl, sedam godina vjeran Daciji, s kojom je prošao, kaže, samo 44.000 km.

- Auto je dobar, volio sam i"potegnuti", no sad ipak vozim lagano - otkriva i priznaje da je jednom zbog prebrze vožnje i kažnjen. Žurilo mu se pa je prestigao policiju! Za zimu je spreman, auto ima gume s dubokim gazom i lance, a Zdenko se njime ležerno spušta iz garaže na kosini prema državnoj cesti. Iako vozi bez naočala, koje mu, kaže, smetaju, opreza mu ne manjka, a i za daljnju vožnju je vitalan.

- Svake dvije godine prođem liječnički pregled i dozvola mi se produlji. Kad mladi vide koliko sam star, čude se kako to da još vozim. Godine idu, ja vozim s njima - skromno će Premzl.

 

Komentara 16

TA
tatamlata
15:05 29.11.2011.

Bravo Deda. Ako si bistar ,zdrav i razuman mozes vozit jos 100 godina ;) Ne moraju se vozit trke nego samo razumno. Za razliku od tebe ima vec nesposobnih 30- godisnjaka koji nikad nebi smjeli imat vozacku dozvolu ali imim je progledano kroz prste. Nadam se dozivjet barem 80 a da budem zdrav kao Ti.

FI
fila
15:12 29.11.2011.

Samo polako,da ne ugroziš nekog drugog u prometu...daj ti bog zdravlja

DA
Davorin1
09:56 30.11.2011.

za koji dan ćemo čitati da je stariji vozač prouzročio nesreću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije