Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Košnja i pretepanje nekad su bili teretana, sauna i solarij

'                               '
Foto: ''
1/6
08.06.2010.
u 18:45

U košnji su se okušali i političari, pa su kosili i oroslavski sadašnji i bivši gradonačelnik

Na manifestaciji pod nazivom "Kose zvoniju kad kosci kosiju" prisjetilo se na starinske i već gotovo zaboravljene običaje u Zagorju, pa se tu ponovo mogao čuti zvuk klepanja kose, brušenja, britki zvuk košnje u polju, ali i prikaz pretepanja sijena, slaganje u kupove.

Flakserice i kosilice

– Još i danas povremeno kosim travu za svoje potrebe, ali to je vrlo malo. Danas su kosilice i flakserice zamijenile kose, no još do prije dva i pol desetljeća kosa je bila glavno sredstvo košnje. Još kao dijete znao sam s ocem i bratom u tri sata ujutro krenuti u polje na košnju trave. Jutarnji sati bili su najbolji za košnju, jer je obično bila rosa, a vlažna trava lakše se kosi. Znali smo kositi po tri do četiri sata, dok nismo pokosili jedno polje – prisjetio se nekadašnjih košnji tom prilikom Ivan Curi iz Andraševca. No, samom košnjom posao nije bio gotov. Trebalo je odmah razbacati travu kako bi se sušila, slijedio je odmor uz gablec, a onda pretepanje. U večernjim satima slagali su se kupovi, a sljedećeg jutra ponovo se trava razbacala, slijedilo je novo pretepanje, nakon toga skupljanje trave i navečer nakladanje vozova i odvoz kući. Takav je postupak bio u slučaju lijepog vremena, a ako je bilo kiše posao se oduljio. Što se same košnje trave tiče, najvažniji dio priprema bilo je klepanje kose, jer ako nije bila dobro sklepana, uloženi napor morao je biti puno veći.

– Danas sve manje ljudi zna klepati kosu. Mnogi je jednostavno električnom brusilicom bruse. Za jednu kosu klepanje traje do jedan sat. Pritom je važno rub kose što više stanjiti i naoštriti, a treba paziti da se ne dobije iskrivljena kosa – kaže Mirko Vuzem. Što se tiče samog prikaza košnje, sudjelovalo je nekoliko ekipa u sastavima po pet do šest kosaca. Okušale su se i žene udruge Hrvatska žena. Među njima bila je i Anka Žlabur (78), koja se tako prisjetila svoje mladosti kada je s muškim ukućanima znala ići u košnju trave.

– Žene prije nisu radile, pa su muški kada su išli u polje znali reći i nama ženama da im idemo pomoći kositi – prisjeća se Anka Žlabur. U košnji su se okušali i političari, pa je tako oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa kosio odmah iza bivšeg gradonačelnika Davora Gredičaka.

Tuđa za petama

– Tuđa je stalno bio za mnom i bojao sam se da mi ne zapikne kosu u petu, a ispalo bi kao slučajno. No, koalicija je na kraju ipak uspjela ostati složna – našalio se Gredičak. Inače, ovo je bilo jedno u nizu događanja koje je organizirala oroslavska udruga Hrvatska žena.

– Nekada su ti poslovi bili najprije teretana, pa sauna, a ni solarij nismo trebali tražiti – rekla je Danica Hursa, predsjednica oroslavske Hrvatske žene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije