Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KC-KŽ ŽUPANIJA

Koprivnica i Đurđevac donekle brinu, Križevci bez sluha za slijepe

'16.04.2013., Koprivnica - Godisnja skupstina Udruge slijepih u Domu za starije i nemocne. Cclanica udruge Ana Tkalcec. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
18.04.2013.
u 10:00

Bez potpore Ministarstva socijalne politike i mladih u udruzi ne bi mogli. Nedavno su im odobrena sredstva za videćeg pratitelja

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije trenutačno broji 236 članova. Svakodnevno se žestoko bore za svoje mjesto pod suncem, ali ne mogu pobjeći od brojnih problema.

- Slijepe osobe s područja županije dijelom dijele sudbinu svih slijepih u Hrvatskoj, a to je još uvijek neriješeno pitanje dodatka na sljepoću, odnosno inkluzivnog dodatka. Članovi udruge su pretežno skromnog imovinskog stanja. Jedan od naših većih problema je slaba povezanost županije javnim prijevozom. Velika je potreba za prijevozom za osobe s invaliditetom. Problem su i arhitektonske i urbanističke prepreke koje nisu riješene, osim tu i tamo u Koprivnici - istaknula je predsjednica Dragica Zlatar.

Može se kad se hoće

Dodaje da je pomoć gradova i pojedinih općina kontinuirana, prije svega Đurđevca, Koprivnice i županije, no ističe i da su Križevci s financijskom potporom za prošlu i ovu godinu izostali. Ministarstvo socijalne politike i mladih najviše pomaže rad udruge.

Od aktivnijih i uspješnijih mladih članova, koji su slijepi od rođenja, u udruzi se izdvaja Iva Šola iz Peteranca, koja je unatoč svojem hendikepu student treće godine Pravnog fakulteta, te Igor Švarc, koji se zaposlio na Fakultetu informatike i organizacije u Varaždinu, čiji je i prvostupnik.

Ana Tkalčec iz Torčeca isto ne vidi od rođenja. Završila je školovanje u COO \"Vinko Bek\" u Zagrebu za zvanje telefonistički operater. U udruzi je zaposlena preko programa javnih radova, putem natječaja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Poslovi koje obavlja su javljanje na telefon, pakiranje pošte, informiranje članova o pravima i povlasticama za slijepe, a posebno se dosad istaknula, ističu u udruzi, u pisanju zapisnika i ostalih informacija u \"wordu\" bez govorne jedinice (desetoprstno pisanje).

U olakšavanju svakodnevnog života slijepih osoba uvelike pomaže koprivnička knjižnica.

- Knjižnica je dobro opremljena sa zvučnim knjigama. Na žalost, gotovo nema knjiga na Brailleovu pismu, ali opremljena je informatičkim programima i opremom za slijepe. Blisko surađujemo, no i tamo postoji problem arhitektonske i urbanističke prilagodbe za slijepe - rekla je D. Zlatar i dodala da godišnje raspolažu sa 300 do 500 tisuća kuna.

Izostala prilagodba

- Iznos djeluje velik, ali puno aktivnosti se i odrade. Najveći problem, na koji se svi oglušuju, jest financiranje udruge i prilagodba gradova i javnih ustanova slijepim osobama - kaže predsjednica.

Samo dva člana njihove udruge imaju pse vodiče. Dobiti psa je dosta kompliciran postupak. Stoga su u udruzi izrazito zadovoljni što je Ministarstvo socijalne politike i mladih prvi put u natječaju za osobnog asistenta za osobe s invaliditetom nedavno omogućila i javljanje na natječaj za tumača znakovnog jezika za gluhe osobe, kao i videćeg pratitelja za osobe s oštećenjem vida. U njihovu slučaju odobrena su im sredstva za zapošljavanje Ane Špehar iz Novigrada Podravskog. Obilazit će 15 slijepih članova na terenu, koji žive sami ili sa slabo pokretnim članom obitelji, pretežno s ruralnog područja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije