Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETONACIJA

Kombinacija plina i zraka je do temelja sravnila kuću u Varaždinu

'28.03.2013., Varazdin - Oko 8 sati u ulici A. Augustincica na kucnom broju 41 doslo je do eksplozije u kojoj je kuca srusena do temelja. Uzrok eksplozije je nepoznat, a vlasnika kuce su sat i pol vre
'Marko Jurinec/PIXSELL'
01.04.2013.
u 15:03


Prve procjene govore o milijun kuna štete zbog eksplozije. Oštećene su čak 53 obiteljske kuće

Eksplozija kuće u Augustinčićevoj ulici, koja se dogodila u četvrtak ujutro oko 8 sati, u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena, i jučer je bila glavna tema svih razgovora u Varaždinu.

Silina eksplozije bila je toliko jaka da su i u okolnim ulicama, više ili manje, oštećene 53 kuće i tri automobila. Riječ je o Augustinčićevoj, Krapinskoj, Vojnovićevoj i Hegedušićevoj ulici.

Eksplodiralo na 1. katu

Velika razorna moć eksplozije navela je građane na zaključak da je u kući eksplodirala minsko-eksplozivna naprava. Na takav zaključak je upućivalo više podataka koje su imali, a koji su vezani uz prošlost suvlasnika kuće Marija Banca i onoga što je pričao po naselju. Materijalna šteta nastala eksplozijom procjenjuje se na oko milijun kuna.

Međutim, očevid koji je obavila Županijska državna odvjetnica, uz stručnu pomoć vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić i varaždinskih policajaca demantirao je sva nagađanja Varaždinaca. Naime, stručnjaci su utvrdili da je urušavanje kuće posljedica eksplozije stehiometrijske eksplozivne smjese zemnog plina i zraka, a dogodila se na prvom katu kuće.

Branko Šanjek, voditelj uslužnih djelatnosti u poduzeću Termoplin, potvrdio nam je da je kuća bila priključena na zemni plin, ali ne znaju kako je došlo do miješanja zemnog plina i zraka unutar kuće u eksplozivnu smjesu.

Građani na straži

– Provjerili smo sve instalacije u toj i okolnim ulicama i nigdje nismo utvrdili da je bilo propuštanja plina. Čekamo od policije službeno izvješće o obavljenom očevidu. Djelatnici Termoplina na teren su izašli odmah nakon eksplozije te dijelu grada u kojem se nalazi ulica u kojoj se dogodila eksplozija zatvorili plin. Nakon svih obavljenih provjera utvrdili smo da je plinska mreža nepropusna – rekao je Branko Šanjek. Kako doznajemo, zbog toga što su ostali bez stakala, građani pogođenih ulica su čak noću stražarili, oko obiteljskih kuća u strahu od krađa i, naravno, dobrano promrzli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije