Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Laz Bistrički

Klizište nastalo zbog radova na cesti moglo bi im odnijeti kuću

Kuca
Foto: Sabina Pušec/VLM
1/3
06.02.2013.
u 12:01

Prvo je počela 
pucati cesta, pa njiva ispod kuće, a sada su pukotine i u dvorištu, tik uz kuću

Tijekom rekonstrukcije državne ceste D29, između Marije Bistrice i Kašine, došlo je do stvaranja klizišta u Lazu Bistričkom, na kojem se nalazi kuća obitelji Dijanić.

Prebacuju odgovornost

 – Naši su problemi počeli u studenom prošle godine. Najprije je počela pucati cesta, a onda i naša njiva podno kuće. Cestu krpaju nekoliko puta tjedno. Zvala sam Hrvatske ceste, tvrtku IGH, Zagorje Gradnju, no svi prebacuju odgovornost s jednih na druge, rečeno mi je samo da se radi prema projektu Hrvatskih cesta, koji izvođači moraju slijediti. Na dionici gdje je naša kuća radovi još nisu ni krenuli, ali je s druge strane ceste dovožena zemlja i tuda prolaze kamioni teški 20 tona, natovareni građevinskim materijalom. Vjerojatno su oni izazvali ovo klizište – kaže 50-godišnja Božena Dijanić. Obiteljska kuća ima četiri stana, tu žive Dijana sa suprugom te njezin šogor i nećak.

 – Dopis sam uputila i načelniku općine Marija Bistrica, no nisam dobila odgovor, samo sam uspjela doći do jednog inženjera Hrvatskih cesta koji je rekao da je potrebno napraviti novi projekt i da se molim da ne padne jaka kiša – rekla nam je Božena, dodajući da je, od kada je počelo, sve gore – zemlja sjeda ispod kuće, napuklo je dvorište, betonska škarpa i zid te se boje da će otići cijela kuća.

Boje se zaspati

Još je gore kada je kiša i snijeg se otapa, gledajući te rupe već se bojim i otići spavati. Prošle godine mislili smo asfaltirati dvorište, sreća da nismo. Htjela sam da se to riješi na početku, bez tužbe, no ako ne bude drugog rješenja, što nam preostaje – pita se zabrinuta Božena. Upit o rješenju ovog problema poslali smo Hrvatskim cestama, ali još nije stigao.     

Načelnik: Hrvatske ceste moraju riješiti problem

Marijabistrički načelnik Stjepan Muhek kaže da dopis obitelji Dijanić nije vidio, no upoznat je s nastankom klizišta. 

– Tehnička služba IGH kao projektant bila je na terenu i radi se tehničko rješenje te očekujem da će Hrvatske ceste s nastavkom rekonstrukcije sanirati klizište i riješiti problem. Taj je teren sklon odronima, a vjerojatno je to potencirala i gradnja – kaže Muhek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije