Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čestitka iz crtorada

Kazne sa 130 kuna dužnicima uvećane i 710 posto!

ovrhe,emerik novoselec (1)
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
10.12.2012.
u 18:00

Rješenje o ovrsi primilo je tek 5 posto neurednih platiša, redovite platiše nisu dirali, tvrde u Crtoradu

Na adrese Varaždinaca i drugih koji su parkirali u baroknom gradu, ovih je dana stiglo čak 6000 ovrha varaždinskog Crtorada zbog neplaćenog parkiranja. Kazna od 130 kuna za neplaćeno parkiranje, koje inače po satu košta 5 kuna, ovrhama je narasla na 996,25 i više kuna jer je varaždinski komunalac angažirao i odvjetnike. Većina njih nema pojma ni da je nepropisno parkirala, a umjesto opomene ili kazne, što je logičniji slijed događaja, neugodno su iznenađeni ovrhama.

Rješenja o ovrsi

– Dosad sam uredno platio četiri kazne za koje sam znao, a ovrha je stigla za dvije koje nikad nisam dobio. Navodno mi je na kućnu adresu dostavljeno i rješenje o ovrsi, ali meni sigurno nije – ogorčen je Varaždinac Emerik Novoselec, kojemu je u Crtoradu rečeno da imaju i “nepobitan dokaz” odnosno snimku. No, rečeno mu je da je on, kao “civil”, može vidjeti samo ako angažira odvjetnika, tvrdi Novoselec, kojemu je za dvije neplaćene kazne po 130 kn stigla ovrha na 1750 kn, za koju je saznao sasvim slučajno od prijatelja koji je njegovo ime vidio na listi dužnika u zgradi suda. Prokuristica Crtorada Jasenka Ježovita Mlinarić odgovara kako je moguće da su kazne ili opomene odletjele ili ih je netko skinuo.

– Ima i građana koji s tuđih auta skinu dnevnu kartu pa je stave na svoj vjetrobran kako bi izbjegli plaćanje obveze. Ili opomenu u njihovo ime preuzme neki drugi, zaboravni član kućanstva. No, takvi su slučajevi sigurno sporadični i na njih ne mogu utjecati – objašnjava prokuristica ističući kako u Crtoradu samo mogu tvrditi da su dnevnu kartu stavili na vjetrobransko staklo vozila, a opomenu poslali.

Zakonska se procedura zna. Ne plati li korisnik parkirališta dnevnu kartu u roku, dužan je osim iznosa dnevne karte, u daljnjih osam dana, platiti i stvarne troškove organizatora parkiranja te zakonsku zateznu kamatu, na što će ga se u nalogu upozoriti. Nepodmirivanje obveze u danim rokovima za posljedicu ima postupak pred nadležnim tijelom, što je i učinjeno. Za sva potraživanja Crtorad je kao vjerovnik po osnovi nenaplaćenih dnevnih parkirališnih karata te opomena poslanih do 13. srpnja 2012. angažirao odvjetnički ured da pokrene postupak ovrhe kako potraživanja ne bi otišla u zastaru. Rješenje o ovrsi zaprimilo je, tvrdi Ježovita Mlinarić, samo 5% neurednih platiša, dok redovne platiše nisu dirali. Oni kojima su rješenja bez uspjeha pokušavali uručiti tri-četiri puta, na kraju su završili na oglasnoj ploči suda, te su istekom 30 dana postala pravomoćna, pa su mnogima blokirani i bankovni računi!

Angažman odvjetnika

U potrošačkim udrugama kažu da su ovrhe Crtorada, na žalost, legalne, ali nerealne. Ima i naznaka da pokušaja dostave rješenja nije ni bilo, tvrdi Sanja Keretić iz Varaždinskog potrošača.

– Neprihvatljivo je da je za iznos od 130 kuna konačni trošak oko 1000 kuna – kaže Keretić te dodaje kako je važno znati da na rješenju o ovrsi javni bilježnici specificiraju sve moguće troškove koji bi se u postupku ovrhe mogli dogoditi. Ako se plati kazna u postupku ovrhe u zakonskom roku od osam dana, treba platiti samo provedene specifikacije do tog trenutka, što znači da s odvjetnikom i s njime sklopiti nagodbu ili sporazum, što je besplatno, a kad se ona sklopi plaćaju se samo stvarni troškovi odvjetnika koji iznose 312,50 kn, te 100 kn javnobilježničke nagrade - naravno uz plaćanje glavnice i zakonske kamate. U slučaju da ste zakasnili, na 130 kn kazne ukupan dug ovrhe je 996,25 kn, u što je uračunan sastav prijedloga za ovrhu, javnobilježničke nagrade, trošak dostave, izvid pravomoćnosti, trošak izvansudske ovrhe te upravne pristojbe - biljezi za uvjerenje. Novoselec je, tvrdi, imao sreće da se s odvjetnikom uspio dogovoriti da plati 1007, umjesto 1750 kuna. A tisuće drugih?

>> Zbog duga od jedne lipe banka mu prijeti ovrhom imovine

Ključne riječi

Komentara 13

HE
hekleraj
19:11 10.12.2012.

OK, ništa novo ni senzacionalno. Drapaj gdje možeš i to je to. Tema za dizanje tlaka, a tome doprinosi još i nepoznavanje dragog nam jezika. Dakle , i to se vidi vrlo često, pogrešno se upotrebljava riječ "duplo" ili " dvostruko" za nešto što bi trebalo biti MANJE. Matematičko pitanje: Koliko je to dvostruko manje od 1000?

RO
robinhood123
19:42 10.12.2012.

legalni lopovluk.

ST
stefica50
19:09 10.12.2012.

Nemogu ovo nikako razumjeti,normalno je da moras platiti kaznu ,meni je normalno placanje u roku od 30 dana,ako se ne plati dobije se prva i druga opomena ,tek na kraju se poseze za ovrhom... Kod nas u Hrvatskoj hoceju u EU a nikako da usklade neke zakone,,,ovo sto rade je jednostavno izivljavanje nad gradjanima,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije