Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne mogu se upisati

Jovanović: Za ovo su krivi ravnatelj, školski odbor i roditelji

Željko Jovanović (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/6
10.09.2012.
u 10:17

Jovanović je najavio kako je kaštelanski slučaj potaknuo Ministarstvo da prosvjetnoj inspekciji naloži ispitivanje upisa u svim hrvatskim školama jer će se prema svima odnositi jednako.

– Na temelju nalaza prosvjetne inspekcije zabranjuje se Srednjoj školi Braće Radić da upiše 42 učenika u programe za koje ne ispunjavaju uvjete – rekao je danas u Kaštel Štafiliću ministar obrazovanja Željko Jovanović.

– Svaki potez koje poduzima ministarstvo ima jedan osnovni cilj, a to je zaštititi interes djece. Sve što smo radili proteklih dana, što radimo danas i što ćemo raditi do kraja ovoga tjedna usmjereno je u čuvanje interesa ove djece. Sve što predlažemo zadovoljava i pismo koje je uputila pravobraniteljica Mila Jelavić – rekao je Jovanović. Kaže da je cjelokupna situacija nastala zbog neodgovornosti ravnatelja škole, ali i roditelja djece.  

– Moram reći da je ovaj slučaj prije svega posljedica ogromne neodgovornosti koju je prije svega pokazao ravnatelj srednje škole zajedno sa školskim odborom i udružen podrškom županijskog pročelnika zaduženog za školstvo. I na kraju ove liste neodgovornosti – roditelja. Ja razumijem da svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali pritom mora imati punu odgovornost za ono što predlaže svojoj djeci. Upis u srednju školu prva je prepreka u životu koja se svladava na temelju određenog rada i rezultata u radu. Omogućiti da se ta prva prepreka svladava kršenjem propisa i zakona nešto je što ovo ministarstvo i Vlada kojoj pripadam neće dozvoliti. To je prva prepreka koju djeca imaju u životu, a moraju je svladati tako da to bude rezultat njihova rada. Ravnatelj i njihovi roditelji dovedeni u zabludu pokušali su kršiti propise i zakone Republike Hrvatske i na taj način poslati potpuno pogrešnu poruku svojoj djeci – zaključuje Jovanović.

Jovanović odlučan: Oni koji nisu prešli prag ne mogu upisati školu

Učenici prvih razreda Srednje strukovne škole "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću u ponedjeljak su sa svojim roditeljima došli na nastavu. Obratio im se ravnatelj Petar Vrbanić koji je rekao da će "99 posto" danas riješiti problem. Prvo je pozvao da u razrede ode 12 učenika koji su prešli bodovni prag, a onda je pozvao i ostala 42 koja nisu.

Zatražio je ostavku ministra obrazovanja Željka Jovanovića ustvrdivši da se on u prosvjetu ne razumije.

Jovanović je, nakon što je odbio potvrditi upis 42 učenika koja nisu prešla prag od 36 bodova, određen za četverogodišnje srednjoškolske programe, najavio smjenu ravnatelja Vrbanića i pozvao da se utvrdi odgovornost nadležnih u Uredu državne uprave i Splitsko-dalmatinskoj županiji koji su odobrili upis.

Jovanović je najavio kako je kaštelanski slučaj potaknuo Ministarstvo da prosvjetnoj inspekciji naloži ispitivanje upisa u svim hrvatskim školama jer će se prema svima odnositi jednako. Naglasio je i da je od ove školske godine Ministarstvo omogućilo učenicima trogodišnjih programa da završe i četvrti razred srednje škole, polažu državnu maturu i upišu se na fakultet pa oni koji to žele neće biti zakinuti.

U školi se obavlja nadzor prosvjetne inspekcije. Ravnatelj nam je u subotu izjavio da očekuje svoju smjenu.

Ministar Željko Jovanović došao je u kaštelansku školu riješiti problem s učenicima koji su se upisali, a nisu ostvarili bodovni prag. Ostao je čvrsto pri svom stajalištu, 42 učenika koji nisu prešli prag ne mogu se upisati u četverogodišnja zanimanja. Za ostalih 12 organizirat će se nastava, ali u dva, a ne tri smjera, kako su do sada bili upisani. Otišao je izbjegavši novinare, ali je zakazao konferenciju za novinare u 14 sati.

U školi su ostali nezadovoljni učenici i njihovi roditelji.

>> Ministre, podcjenjujete naš rad, a u ovim klupama bio je i Luka Bebić

Komentara 239

S6
starkey 662002
14:43 10.09.2012.

@grandfunk probati ću jednostavno: nema to veze s politikom. Zakon su donijeli tvoji (HDZ) ako učiš ideš dalje 4 godine. ako ne učiš ideš u niži rang (3 godine) nitko ti ne brani da se dalje školuješ ali nisi se dokazao tijekom 8 godina. nije ti ni pomoglo što su ti u 8. razredu profe natezali ocjene samo da ideš dalje. I što sad? Tata i mama za ruku pa u prvu školu gdje ravnatelj lovi zadnji vlak, uvali ti nerealna očekivanja, možda uzme proviziju i tada stop. Ministar kaže ne može, a ti dao lovu. Da li ti je sada jasno - PRIJATELJU???

GR
grandfunk
14:44 10.09.2012.

@Alan ford Potpisujem, to je bit svega. Jovanovićev "razum" smo imali već podosta puta vidjeti na djelu, kao i bespoštedna "borbu" mladih snaga SDP-a u obrani Jovanovića.

AL
AlanFord
14:43 10.09.2012.

10.09.2012. u 14:40h Erhard je napisao/la: Pa zakon će se provoditi na djeci, a na stranačkom čovjeku neće. Nemam ja ništa protiv zakona, no on se provodi selektivno. To je naprosto činjenica. I nemoj mi sad o tome kako jeje ovo tek jedan korak, jer odlično znam da nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije