Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grijanje za sezonu

Karlovačka banka postala vlasnik imovine Toplane koja će u stečaj

toplana1
Dominik Grgurić/PIxsell
01.08.2012.
u 12:54

To je, nažalost, samo kratkoročno rješenje. Postrojenje bi se trebalo prodati ili iznajmiti Gradskoj toplani koja će grijati ove zime

Karlovačka banka postala je vlasnik postrojenja Toplane na javnoj dražbi održanoj u utorak na Općinskom sudu u Karlovcu.

 Hoće li sustav izdržati?

 Vrijednost imovine procijenjena je na 30,606.407,04 kuna, a Kaba, razlučni vjerovnik koji ukupno potražuje od posrnule tvrtke 26,011.737,08 kuna, kupila je sve nekretnine ove gradske tvrtke za 20,404.325 kuna, to jest dvije trećine vrijednosti.

Tako se ostvarila prva faza onoga što je najavio gradonačelnik Damir Jelić. S druge strane stečajni upravitelj, kojeg uskoro treba imenovati Trgovački sud u Zagrebu, neće imati mnogo posla kada se pojavi u Ujevićevoj ulici, jer će malo imovine ostati u stečajnoj masi. Među vjerovnicima koji će najvjerojatnije “izvisiti” su radnici koji potražuju tri plaće, a četvrta uskoro dospijeva, ali i Ina, koja je zbog svojih potraživanja u travnju blokirala račun tvrtke.

Druga najavljena faza osiguravanja grijanja podrazumijeva da nova toplinarska tvrtka, Gradska toplana, kupi ili unajmi iste nekretnine od novog vlasnika. Na taj način će biti stvoreni preduvjeti da počne sezona grijanja na jesen. Međutim, mnogi dvoje hoće li se uspjeti izgurati s grijanjem do proljeća s obzirom na to da se kasni s remontom postrojenja.

Predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja je prošlog tjedna oduzela dozvolu Toplani i dala je Gradskoj toplani, za nedavnog obilaska pogona izrazili su nadu da će biti uložen ozbiljan novac u njegovu rekonstrukciju, posebice kotlova, te su sugerirali prijavu za sredstva iz fondova Europske unije. No svima je jasno da je “dupli pas” između razlučnog vjerovnika i Grada te njegovih tvrtki samo kratki predah i da je time spašena tek iduća sezona grijanja.

 Spas u Rečici

 Riječ je o jednokratnom i kratkom rješenju, što priznaje i gradonačelnik Damir Jelić. Kaže da ozbiljno razmatra prijedloge dugoročnih rješenja, poput iskorištavanja geotermalnih izvora u Rečici, za što se u posljednje vrijeme najviše zalaže građevinar i građanski aktivist Davor Petračić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije