Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon devet mjeseci

Karlovac: U ožujku posao izgubilo 429 radnika, a zaposleno ih 400

'karlovac - Ana Pozderac procelnica ureda za zaposljavanje Karlovac.190410 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
1/3
19.04.2010.
u 16:55

Ana Pozderac, pročelnica karlovačke burze rada, pozvala je poslodavce da iskoriste poticaje za zapošljavanje – do 36.000 kuna godišnje po radniku.

Prvi je put nakon devet mjeseci broj nezaposlenih koji se javljaju na Zavod za zapošljavanje počeo opadati. Na kraju ožujka imali su u evidenciji 12.897 nezaposlenih, što je u odnosu prema veljači 105 osoba manje, odnosno 0,8 posto – kazala je Ana Pozderac, pročelnica Područne službe Zavoda za zapošljavanje Karlovačke županije.

Više od 400 sezonaca

Podatak iz ožujka ove godine još je lošiji u odnosu prema lanjskoj statistici jer su tada u ožujku na Zavodu bile prijavljene 1174 osobe manje.

– Primjećujemo pad broja novoprijavljenih u zadnja dva mjeseca, u ožujku se 660 osoba prijavilo na Zavod, što je u odnosu prema veljači pad od 4,7 posto. Od toga je njih 429 ostalo bez posla. U veljači je novi posao našlo 200 stanovnika županije, a u ožujku njih 400, i to u ugostiteljstvu, prerađivačkoj industriji i na javnim radovima, što je podatak koji ohrabruje – rekla je Ana Pozderac. No, tom brojkom nisu obuhvaćene osobe koje će se tijekom ljeta sezonski zaposliti na jadranskoj obali. Na taj će način posao preko karlovačke burze naći i 400 ljudi.

– Konačna je brojka i puno veća jer mnogi se o poslu dogovaraju izravno s poslodavcem, a ne preko nas – objasnio je Robert Babić iz Odjela za statistiku Zavoda za zapošljavanje. Rezultati ankete s poslodavcima u županiji, provedenoj u siječnju i veljači, pokazuju da su tvrtke i dalje u krizi, da nemaju jasan plan poslovanja te kako se nadaju da će ostati na broju zaposlenih iz 2009.

Subvencije za plaće

– Razgovarali smo sa 480 poslodavaca i prema njihovim podacima o broju zaposlenih, u 2009. bilo je dva posto manje radnika nego 2008. Većina poslodavaca ove godine neće više otpuštati radnike, a njih 133 planiraju čak nova zapošljavanja. Zasad nisu najavljeni programi zbrinjavanja viška radnika u poduzećima pa vjerujemo da će do kraja godine broj nezaposlenih ostati na lanjskoj razini – kazao je Robert Babić. Ana Pozderac pozvala je direktore poduzeća da iskoriste potpore za zapošljavanje. – Poslodavac može dobiti od 16.000 do 36.000 kuna za novog radnika u godini dana, i to treba iskoristiti – rekla je pročelnica Ana Pozderac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije