Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varaždin

Kako to da slastičarnica plaća višu spomeničku rentu od trgovine?

renta
MARKO JURINEC / PIXSELL
09.12.2010.
u 09:00

Marija Šešet, vlasnica slastičarnice u Varaždinu, pita se koji je bio kriterij da slastičarnice, mesnice, pekare, ljekarne i mliječni restorani budu prebačeni u razred skuplji od trgovina

- Kako je to moguće da trgovina preko puta moje slastičarnice plaća nižu spomeničku rentu od nas? To sigurno nije u redu, trebali bismo biti barem u istom razredu. Nisu mi jasni kriteriji po kojima su njima pojeftinili, a nama nisu – kaže Marija Šešet, vlasnica slastičarnice u Šenoinoj ulici.

Ne sviđa joj se najnovija odluka Gradskoga vijeća Varaždina kojom je promijenjena visina spomeničke rente koja se plaća u baroknoj jezgri.

Naime, postoje četiri razreda (u najskupljem su banke, kladionice, mjenjačnice), koji su prije plaćali od 3 do 10 kuna po metru četvornom, a novom odlukom sve je pojeftinilo i raspon je od 1 do 7 kune.

No "kvaka" je u tome što su na prijedlog dva odbora Gradskoga vijeća, prilikom izglasavanja pojeftinjenja, ljekarne, mesnice, pekare, mliječni restorani i slastičarnice prebačeni u viši, tj. skuplji razred. Prije su tako bili u prvom razredu i plaćali 3 kune, a sad su u drugom i opet plaćaju 3 kune.

S druge strane, trgovine mješovitom robom ostale su u prvom razredu i sad plaćaju samo kunu po metru.

Objašnjenje predlagača takve odluke bilo je da mesnice, slastičarnice i ostali barataju gotovim novcem!

- Mi smo prava slastičarnica. Čak ni ne prodajemo alkoholna pića. U ovom prostoru i proizvodimo slastice. Ne znam po čemu to mi baratamo gotovim novcem. Trgovci preprodaju, a mi proizvodimo, imamo 6 zaposlenih! Za 80 kvadrata svaki mjesec moram izdvojiti čak 240 kuna, a gdje su sva druga davanja! - upozorava Marija Šešet.

Gradonačelnik Ivan Čehok kaže da nije osobno određivao razrede.

- Ako ima ikakvih nelogičnosti, predložit ćemo Gradskom vijeću novu odluku, osim ako ne postoji nekakva zakonska obaveza da bude ovako. Provjerit ću. Slažem se da bi apsolutno trebali biti u istom razredu – komentar je gradonačelnika.

Od spomeničke rente uređuje se gradska jezgra, a ovakvim pojeftinjenjem u proračun će se iduće godine sliti 130 tisuća kuna manje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije