Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRSNA RADIONICA

Izrađivali pisanice na tradicionalan bilogorski način

pisanice,uskrs (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
15.03.2013.
u 15:26

Među tehnikama izrade bile su pisanice ukrašene tijestom, opletene svilom, koncem i vunom, te opletena jaja

Poučna, hvalevrijedna i nadasve zanimljiva radionica izrade tradicionalne pisanice za učitelje i roditelje upriličena je u IV. Osnovnoj školi, pri čemu su polaznici od voditeljice Marije Marčetić naučili niz tradicijskih tehnika izrade, među ostalim uskrsnih pisanica opletenih svilom, koncem i vunom, ukrašenih tijestom, te opletenih jaja.

Cilj očuvati značaj pisanice

- Primarni nam je motiv sačuvati tradicijsku vrijednost pisanice Počesmlja, Bilogore i Moslavine, stoga smo izuzev tehnike izrade roditelje i učitelje poučili i simbolici jajeta kroz povijest, kao i značenju pojedinih boja – istaknula je M. Marčetić, dodavši kako će sve izrađene pisanice biti izložene u školi s mogučnošću razgledanja.

Prema riječima M. Marčetić jajetu, koje sv. Augustin spominje u 5. stoljeću, među ostalim su pripisivane magične i tajnovite karakteristike, ali je simboliziralo i život u smislu izlijeganja pileta.

Jaje kroz povijest

- Primjerice stare Rimljanke su smatrale da se iz jajeta može proreći spol djeteta, zatim ljudi su stavljali jaja u temelje kuće kako bi otjerali zlo – kaže M. Marčetić, napominjući kako se kroz povijest pri izradi pisanica vodilo računa i o kombinaciji boja, odašiljući time također određenu simboliku.

Višeznačna crvena predstavljala je božansku ljubav i patnju Kristovu, nadu, poštenje, ljubav, a u kombinaciji sa bijelom pak žalost. Ljubičasta je budila nadu i istinu, plava zdravlje, zelena rast, crna vječnost, žuta svijetlo i sreću, a bijela čistoću i nevinost. Nadalje, kombinacija bilo koje četiri boje zančila je sreću, mir, ljubav i blagostanje u obitelji. Pokraj boja u narodu su uvriježene razne šare i motivi, poput grba, pletera, raznolikih simbola, te stihovi rodoljubnih pjesama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije