Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počasni građanin

Izložba: Najbolji istraživač Požege i Zlatne doline

izložba
Ljiljana Marić
08.06.2013.
u 16:40

Otvorena je izložba o istaknutom požeškom povjesničaru Filipu Potrebici povodom Međunarodnog dana arhiva

Prof. dr. sc. Filip Potrebica (1933.- 2003.) - najbolji istraživač Požege i Požeške kotline, naziv je izložbe koja je otvorena u prigodi Međunarodnog dana arhiva u prostorijama Gimnazije. Izložba koju je postavio požeški odjel Državnog arhiva u Slavonskom Brodu prikazuje radove dr. Potrebice među kojima je i njegovih devet knjiga, ali i ono što su drugi pisali o njegovu radu kao i brojne fotografije.

- Grad Požega nikada ne bi imao takvo značenje u povijesti i na hrvatskim prostorima da nije imao svoju Gimnaziju kao što ni Gimnazija nikada ne bi bila tako kvalitetna da nije bila baš u Požegi. Ovo je rečenica prof. Potrebice koju posebno volim isticati. On je jako mnogo dao za ovu Gimnaziju, prvo kao njezin profesor, a zatim kao onaj koji ju se istraživao i o njoj napisao knjigu - kazao je na početku otvorenje izložbe ravnatelj požeške Gimnazije Pavle Bucić.

Kroz ovo izloženo gradivo, kazao je prof. Tomislav Radonić, voditelj Arhiva u Požegi, želja nam je bila da pokažemo barem dio bogatstva koje je prof. Potrebica ostavio.

- On je bio veliki stručnjak u svome području. Naučio nas je da treba poštivati povijesno gradivo i izvore, ali prije svega čovjeka. Imao je trud, ljubav i znanje prema Požegi kao svome zavičaju i čovjeku kojeg je posebno cijenio - kazao je prof. Radonić koji je najavio da će za 10. obljetnicu njegove smrti, ove jeseni biti napravljen polusatni film. Mr. sc. Ivan Medved, ravnatelj Arhiva u Slavonskom Brodu, istaknuo je veliki doprinos prof. Potrebice, ali i njegovu veliku želju da arhiv u Požegi postane samostalan. Izložbu na kojoj je nazočila i Janja Potrebica, supruga pokojnog Filipa, njegov sin dr. Hrvoje Potrebica te ostali članovi obitelji otvorio je Ferdinand Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti.

Grad Požega je 1994. godine prof. Potrebici zahvalio se na taj način da je jedna ulica dobila po njemu ime te dodjelom, prvo godišnje nagrade, a zatim proglašenjem počasnim građaninom Požege dok mu je Požeško-slavonska županija dodijelila nagradu za životno djelo.

Nakon otvaranja izložbe prof. dr. Dragutin Pavličević, njegov prijatelj još iz školskih dana održao predavanje o prof. Filipu Potrebici kakvog je on urezao u pamćenje.

 >>Tehnička škola iz Požege iz EU fondova \'povukla\' 255.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije