Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
curavić u akciji

Iz makarskog podmorja izvukli 10 tona glomaznog otpada

makarska,čišćenje,podmorje (1)
Foto: GUWAA
1/10
16.06.2012.
u 17:08

U samo četiri sata ronilačke ekipe izvadile su na lokalitetima donje i gradske makarske luke oko deset tona teškog glomaznog otpada. Na površinu su izvučene brojne gume, akumulatori, bačve, te ostali krupni i sitni otpad.

Tim od 60 ronilaca i volontera ove se subote okupio u Makarskoj kako bi po osmi put očistio podmorje od glomaznog otpada.

U samo četiri sata ronilačke ekipe koje je predvodio predsjednik organizacije GUWAA (Global Underwater Awareness Association) Kristijan Curavić izvadile su na lokalitetima donje i gradske makarske luke oko deset tona teškog glomaznog otpada. Na površinu su izvučene brojne gume, akumulatori, bačve, te ostali krupni i sitni, plastični i željezni otpad. U akciji su sudjelovali i predstavnici MORH-a, MUP-a, ATJ Lučko, DVD Makarska, ronilačkog kluba Arbun, te francuz Benjamin Turquin, zamjenik glavnog direktora za poslovanje s građanstvom Splitske banke.

- Rado sam se odazvao ovoj akciji jer sam strastveni ronilac pa i sam nailazim na podvodni otpad. Zato osobno, ali i u ime Splitske banke podržavam sustavne, konkrente ekološke aktivnosti, a veselim se i zaronu 16. rujna kada će se provesti globalna GUWAA-ina akcija čišćenja mora, rijeka i jezera u 22 zemlje - rekao je Turquin, inače odvažni ronilac koji je u svojoj ronilačkoj karijeri imao priliku roniti i uz morske pse. Mnogobrojni su makarani i turisti budno pratili ovu ekološku akciju, a makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek iskazao je podršku akciji i roniocima.

- Pozivam sve predstavnike lokalnih samouprava i turističkih zajednica diljem lijepe naše da sustavno surađuju s GUWAA-om i, ne samo da počiste glomazni otpad na svojim lokalnim područjima, nego da sa svojim timovima za edukaciju kontinuirano rade i na podizanju ekološke svijesti stanovništva - istaknuo je Ožić Bebek.

- Ovo je najbolji dokaz da se čuda događaju kada se ljudi ujedine s istim ciljem. Ipak, ovo je zapravo tek odličan početak. Nakon Makarske slijedi nam, između ostalog, i velika globalna akcija čišćenja koja će se provoditi na brojnim tuzemnim i inozemnim lokalitetima, čime će Hrvatska kao značajna turistička destinacija postati poznata i po najvećoj ekološkoj akciji čišćenja podvodnog otpada. Zahvalan sam svim roniocima, volonterima i partnerima projekta, posebno Splitskoj banci i grupi CIOS, našem partneru za logistiku i recikliranje - rekao je Kristijan Curavić po završetku akcije.

Projekt će humanitarnim koncertom 5. srpnja na zagrebačkoj Šalati podržati i eminentna imena hrvatske glazbene scene: Oliver Dragojevića, Tereza Kesovija, Meri Cetinić, Goran Karan, Tedi Spalato, Radojka Šverko, Klapa Iskon, Ana Rucner, Sandra Bagarić, Marijan Ban, Zorica Kondža, Matko Jelavić i Martina Tomčić. GUWAA-u su podržale brojne domaće i strane institucije te javno poznate osobe; predsjednik RH Ivo Josipović, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, veleposlanstva Norveške, Švedske, Velike Britanije, UNDP, Princ Albert Foundation, Yacques Yves Cousteau, Bernie Ecclestone, te Institut za istraživanje i zaštitu mora ''Plavi svije''.

Hrvatski građani mogu prijaviti sav podvodni glomazni otpad na broj telefona 0800 0204, te pozvati CIOS službu za reciklažu koja će za njih besplatno odvesti sav glomazni otpad.

Komentara 9

DO
doktorica
17:43 16.06.2012.

bravo,ugledali se i drugi ,samo čuvanjem okoliša možemo i sačuvati prirodne ljepote naše zemlje....

ER
Erhard
18:00 16.06.2012.

Ovakve akcije ciscenja podmorija, rijeka i potoka bi trebal regularno provoditi, a ne kampanjski. Edukaciju odrzavanja okolisa, posumljavanja i skupljanja otpada treba poceti jos od osnovne skole. Predlazem da jedan dan mjesecno svi daci ucestvuju u akcijama ciscenja, skola bi se produzila za 8 dana i nista se ne bi izgubilo.

BO
boston
17:39 16.06.2012.

Podhitno snimiti, i uvrstiti u brosuru "mediterana kakav je nekad bio"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije