Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Saboru o Sisku

Iz godine u godinu sve se manje nafte prerađuje u Sisku

'02.01.2012., Sisak - Nakon sto je 1000 radnika nekadasnje Zeljezare i 150 radnika Herbosa ostalo bez posla, u Sisku je gotovo 6 tisuca nezaposlenih. Od vecih industrijskih pogona radi jedino Rafineri
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
12.07.2013.
u 18:30

Saborski zastupnici pitaju se što namjerava INA u Sisku obzirom na odustanak od druge faze modernizacije i konstanti trend pada proizvodnje

- Nakon svega što smo čuli jasno je kako je ključno pitanje želi li INA poslovati uopće više u Sisku ili Rafineriju zatvoriti za par godina? Podaci iz izvješća o kašnjenju modernizacije, probijanju rokova, odustajanju od druge faze te dosadašnjem ulaganju samo 120 od planiranih 458 milijuna eura donose bojazan da u doglednoj budućnosti INA nema namjeru poslovati u Sisku, pogotovo kad uzmemo u obzir kakve tek sada velike obveze rafinerija mora odraditi prema zahtjevima Europoske unije - rekla je saborska zastupnica Mirela Holy u četvrtak, na sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora.

U Saboru se raspravljalo o modernizaciji sisačke Rafinerije i zdravstvenim pokazateljima u Sisačko-moslavačkoj županiji, no rasprava se uvelike usredotočila na budućnost sisačke Rafinerije odakle dolaze zabrinjavajuće vijesti o znatnom smanjenju proizvodnje. Naime, ove godine se u Sisku planira preraditi samo 500.000 tona nafte, mada je direktor Rafinerije napomenuo u četvrtak kako bi se plan ove godine mogao premašiti i iznositi oko 800.000 tona. No, i to je više nego upola manje od 2010. godine kada je prerađeno 1,7 milijuna tona nafte. Lani je proizvodnja bila 1,03 milijuna tona pa je vidljiv trend smanjenja prerade, što izaziva zabrinutost i kod radnika, ali i kod nekih lokalnih političara.

– Građani trebaju dobiti jasan odgovor na to što INA planira sa sisačkom rafinerijom. Pad prerade je zabrinjavajući. Također je jasno da moraju nastaviti modernizaciju, kako bi Capražani napokon dobili kvalitetne uvjete života. Isprike kako je riječ o gospodarskoj krizi ne vrijede, jer i u toj gospodarskoj krizi INA ostvaruje lijep profit, rekao je SDP-ov zastupnik iz Siska Zoran Vasić.

– Smanjuje se broj radnika, smanjuje se proizvodnja, a i dalje imamo zagađeni zrak u Capragu. Čini mi se da nam se nudi izbor - ili Rafinerija ili čisti zrak, na što ne možemo pristati jer mislimo da može biti oboje. Profit tvrtki nitko ne spori, ali ne na račun Siščana, rekao je sisački dogradonačelnik Marko Krička.

Iz INA je ponovo potvrđeno kako od druge faze modernizacije, vrijedne više od 300 milijuna eura, nema do daljnjeg ništa, nego se na rafineriju računa s kapacitetom do dva milijuna tona, a pad prerade tumače smanjenjem potražnje na tržištu. Rješenje tzv. pikova sumporovodika u zraku, koji se očituju smradom na kojeg se žale građani, iz INA-e najavljuju modernizacijom kokinga, za što su 05. srpnja dobili građevinsku dozvolu, pa više odgađanja ne bi smjelo biti. Inače, po broju pikova 2012. godina je bila najgora od 2009. godine, što je također zabrinjavajuće.

Maksimalna dozvoljena razina sumporovodika u zraku Capraga lani je probijena 68 puta, a zrak je druge kategorije u Capragu i u pogledu lebdećih čestica, te benzopirena u tim česticama. Dobra je vijest što novi zdravstveni pokazatelji ne ukazuju na povećanu smrtnost i obolijevanje od karcinoma i leukemije na sisačkom području, no i dalje Sisak, ali i Županija, imaju i do tri puta veće stope oboljelih od bolesti dišnih puteva, no to Ministarstvo zdravstva ne dovodi u vezu sa zagađenjem zraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije