Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
darkom

Iz daruvarskog plinosustava iscurilo čak 2,6 milijuna kuna

'Podravina-bilogora, 30.6.2010. Grubisno Polje Osim kanalizacije koju ovih dana Darkomovci obnavljaju, valjalo bi obnovisti i plinsku mrezu Michael Palijan / VLM                         '
'Michael Palijan / VLM'
30.06.2010.
u 16:10

Daruvarski čelnici odgovornima drže upravu, a načelnici susjednih općina traže sanaciju starog plinosustava

Među izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki, gdje je evidentno da je Termalni vodeni park u skladu s ranijim najavama poslovao s oko 400.000 kuna minusa u prošloj godini, najneugodnije je iznenađenje priredilo ono o lanjskom poslovanju Darkoma. Naime, ta je daruvarska tvrtka u prošloj godini poslovala s ukupno 2,6 milijuna kuna gubitka. To je s obzirom na ranije godine, kada je poslovanje redovito bilo u plusu, izazvalo pravi šok.

"Curi" na sve strane

Iako su sve Darkomove djelatnosti, osim zbrinjavanja otpada, zabilježile minus, najveći od čak 2,6 milijuna kuna donijela je distribucija plina. Razlozi plinskom minusu velikim dijelom, objašnjava tehnički direktor Darkoma Željko Slivar, u smanjenoj je vrijednosti distributivne razlike koju već dvije godine određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija. No, velik udio gubitka nosi i dotrajalost plinske mreže zbog koje na pojedinim mjestima u Daruvaru u zrak iscuri i do 15 posto plina. Poslovni rezultat bio je povod i za otvaranje starih rana između daruvarske gradske uprave i one Darkoma, posebice jer je zbog lanjskog polugodišnjega poslovnoga minusa uprava dobila zadatak poboljšati poslovanje.

Oprečna mišljenja

- U jesen su povučene neke mjere, no one očito nisu bile dovoljne i neće se odustati dok se stanje u toj tvrtki ne dovede u red - rekao je daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik. On je kao član skupštine Darkoma u kojemu Daruvar ima 84 posto vlasničkoga udjela, glasovao protiv izvješća i time smatra da ono nije prihvaćeno, te da bi uprava trebala dati ostavku. No, dio načelnika susjednih četiriju općina ne slaže se da izvješće nije prošlo. Naime, Zlatko Bakunić iz Končanice kaže kako društveni ugovor tvrtke navodi da kod izglasavanja takvih odluka ruka svakog od pet načelnika vrijedi jednako.

- Ne amnestiram upravu, ali prvo joj treba omogućiti normalne uvjete za rad, pa tek tada donositi sankcije - kaže Bakunić, objašnjavajući kako ponajprije misli na sanaciju plinske mreže, što je zadatak daruvarske lokalne samouprave. Sličnoga mišljenja je i sirački načelnik Branimir Miler, koji kaže da plin curi, a gubici padaju na pleća Darkoma. U kuloarima se naveliko šapuće kako daruvarska vlast želi mijenjati društveni ugovor tvrtke, za što su joj prema nekim tumačenjima potrebne još dvije načelničke ruke u skupštini, odnosno ukupno 92 posto glasova vlasnika.

Ključne riječi

Komentara 1

VE
verrmaj
23:19 30.06.2010.

dobro je dok curi ,sta ako jednog dana odleti neka kuca u zrak ,kad se podrum napuni plinom , tko ce snositi krivicu , kazu nema novaca a koliko sam imao prilike vidjeti u tom gradu je sve \"standbay\"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije