Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uštede

Ivica Kirin ukinuo jednokratnu pomoć virovitičkim bebama

ivica kirin
Marija Lovrenc/VLM
05.10.2011.
u 10:14

Gradska je uprava prvotno smanjila iznos sa 1000 kuna na 500 kuna, potom ga ukinula, a pravo na jednokratnu pomoć od sljedeće će godine određivati na temelju imovinskog cenzusa obitelji

Grad Virovitica uveo je krajnju mjeru štednje – ukinuo je 500 kuna jednokratne pomoći roditeljima za rođenje djeteta!

Bilo previše rođenih?

Roditelji mališana s područja Virovitice rođenih od srpnja do danas ostali su bez novca koji svaki grad i općina u Hrvatskoj obiteljima daju kao potporu u prvim danima nakon dolaska prinove. U vrijeme kada se zagovara pronatalitetna politika, Virovitica drugi put u jednoj godini štedi na djeci. Lani su roditelji s područja grada dobivali tisuću kuna po rođenju djeteta, no od početka ove godine taj je iznos pao na 500 kuna. Razlog? U proračunu je predviđeno 200 mališana, a bilo ih je 40 više. Napokon, u srpnju je pomoć ukinuta, a gradska je uprava odlučila definirati nove uvjete za dobivanje pomoći. Pravo na pomoć više neće imati svi roditelji.

– Zbog krize smo morali srezati proračun i staviti tu odluku pod socijalnu kategoriju. Moramo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, a bogati, oni koji imaju, sigurno se neće ljutiti – objašnjava gradonačelnik Ivica Kirin.

Cilj nove odluke, naglašava i privremena pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Đurđa Aragović, nije stvoriti razliku među djecom nego dati onima kojima uistinu treba. Jedan od kriterija o kojima Grad razmišlja jest imovinski cenzus. Prema njemu, pravo na novčanu pomoć moći će ostvariti samo one obitelji čija mjesečna primanja, za četiri člana, ne iznose više od 6000 kuna. Iznos potpore koji će zamijeniti dosadašnjih 500 kuna Grad će obznaniti najkasnije do početka sljedeće godine. Roditelji mališana koji zadovolje uvjete moći će, retroaktivno, tražiti pomoć za ovo razdoblje čekanja.

– Ostanu li roditelji bez potpore, neće propasti. No svima nam je to bio znak dobre volje i pomoć u prvim danima. Ako taj novac roditelji već ne potroše na pet paketa pelena, odjeću ili drugo, uvijek ga mogu staviti djetetu za štednju. Riječ je o lijepoj gesti i mislim da bi se za tu vrstu potpore uvijek moglo naći sredstava – kaže majka Sanja koja je dobila 500 kuna.

Na djeci nema štednje

Za razliku od Virovitice, ostali slavonski gradovi nisu dirali naknade za rođenje djeteta niti čelni ljudi razmišljaju o tome. Za najmlađe, kažu, mora biti i tu neće štedjeti! Tako primjerice Grad Osijek mališane daruje sa 4000 kuna, Slavonski Brod sa 1500, a Vinkovci i Požega sa 1000 kuna po djetetu. Izdašnu naknadu od 7000 kuna za dijete izdvaja i Općina Lovas.

Ključne riječi

Komentara 12

HR
hr76
22:52 10.11.2011.

Sramota za Viroviticu, šta drugo reć!

LV
lord vader
13:51 14.10.2011.

pogledajte to podmuklo lice ....sto drugo i ocekivati od gada koji je za novac izdao vlastiti narod i domovinu. FUJ , uzeo 500 kuna pomoci za novorodjence ?? gade odvratni , uzmi prijeteljima koji imaju invalidku penziju 10k kuna a igraju mali nogomet vikendom. doci ce dan kada ce se polagati racuni za sve ...:P e moj narode

Avatar prckoostajeprcko
prckoostajeprcko
10:07 11.10.2011.

O kiro šta drugo da ti poželi za ovakvu odluku nego da bog da,da ti sin dovede zeta a kćer snaju u kuću pa nećeš morati ništa dati!!! Pa onoga tko je tebe stavio za ministra treba odmah zatvoriti tekk sada se vidi kolika si ti inteligencija biseru jedan!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije