Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Škvorčević

Isus nije izabrao moć i bogatstvo već odbaćenu betlehemsku štalicu

Škvorčević
Duško Mirković/PIXSELL
25.12.2010.
u 09:51

Zamolio je siromašnog Isusa, rođenog u štalici da pomogne kako se trenutačno hrvatsko siromaštvo ne bi pretvorilo u isključivu okrenutost k materijalnom

Čudesno rođenje Sina Božjega u siromaštvu betlehemske štalice neizbrisivo je ušlo u ljudsku povijest te ono svojom snagom okuplja i danas brojne ljude diljem zemaljske kugle – istaknuo je u uvodu slavlja mise polnoćke požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

Spomenuo je kako pojedini krugovi u nas ovogodišnji Božić zbog svega što se događa na javnoj sceni i na gospodarskom području nazivaju tužnim i siromašnim. Ispričao je zatim kako je Biskupija u predbožićnom pomaganju siromašnijih građana nije mogla jednom od njih dati ono što je on očekivao te je dotični, ne obazirući se na ono što mu je do tada Caritas u više navrata učinio, govorio na ponižavajući i uvredljiv način protiv Crkve i svećenika.

-O kakvom je tu siromaštvu riječ? Iznenađujuće je da Sin Božji u svom ljudskom rođenju nije izabrao put materijalnog bogatstva niti svjetske moći, nego siromaštva i odbačenosti betlehemske štalice. Siromaštvo gotovo redovito smatramo manjkom materijalnih dobara. Ali siromaštvo je karakteristika osobe a ne životinje, ono je stanje njezine posvemašnje otvorenosti da primi sve od drugoga, bude obdarena. Sin Božji je upravo u otvorenosti svoga siromaštva mogao primiti sve nas, naše slabosti, grješnost i smrtnost, posvema nas zagrliti Očevom ljubavlju, ispuniti nas samim sobom, darovati nam život – poručio je biskup.

Zamolio je siromašnog Isusa, rođenog u štalici da pomogne kako se trenutačno hrvatsko siromaštvo ne bi pretvorilo u isključivu okrenutost k materijalnom, nego postalo otvorenost u kojoj se ostvaruje međusobno ljudsko prihvaćanje, poštovanje u plemenitosti i ljubavi, jer tim Isusovim putem, kazao je, bit će u našoj domovini manje gorčine.

Ključne riječi

Komentara 7

SM
smjeskoh
14:58 25.12.2010.

Žive u neopisivu blagostanju uživajući plodove dvomilenijske pljačke, a istovremeno propagiraju skromnost i asketizam. I onda se čude što im ovce ne idu u crkvu. E, pa, neki nisu baš tolike ovce...

OB
-obrisani-
17:46 25.12.2010.

Bile obveznice RH financijsko smeće ili ne, veće \"smeće\" predstavlja najava da će Vlada kao oštetu za imovinu nacionaliziranu 1945. prenijeti na Crkvu kontrolni paket (25 % + jednu dionicu) dionica Croatia osiguranja, najprofitabilnijeg državnog poduzeća, što ne znači da će Crkvi samo prepustiti imovinu vrijednu oko milijardu kuna, već će se u korist Crkve odreći i pripadajuće dividende, pa će manjak u državnom proračunu biti i veći. Ako ste se pitali po što papa dolazi u Hrvatsku, sad vam je valjda jasnije da dolazi utjerivati državni \"dug\" prema KC, kako je to definirano sramotnim ugovorom između RH i Svete stolice. Crkva u Hrvata, poznata po tome da je \"uvijek u povijesti bila uz svoj hrvatski narod\" (a uvijek je bila uz vlast, osim u socijaliznmu) je nezadovoljna tempom kojim hrvatske vlasti ispunjavaju preuzete obaveze iz tog za RH vrlo nepovoljnog sporazuma, jednostavno želi ubrzati proces povrata imovine ili obeštećenja, tvrdeći da joj je dosad vraćena tek jedna trećina onoga što ona potražuje. Eh, Crkva u Hrvata je uvijek uz svoj hrvatski narod zavlačeći mu ruku duboko u džep. Ide vrijeme, dođe rok Eto vraga skok na skok! :-) PLJUC!

VI
vinotok
11:04 25.12.2010.

Neizmjerljivo je bogatstvu u siromaštvu Betlehemskih jaslica . To bogatstvo nije bogatstvo palače biskupa Škvorčevića , nego bogatastvo božićnih poruka siromašnih pastira .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije