Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskopano središte

Iskop HEP-a ugrožava prolaznike i obrtnike, ali i rimske ostatke

Popularno nazvana “rupa” kod sata onemogućila je uređenje nogostupa, koji je postao opasan za pješake nikola čutuk/pixsell
Nikola Čutuk/PIXSELL
31.05.2011.
u 09:17

Elektra je kopala ne obavijestivši konzervatora pa je zaustavljeno i asfaltiranje Kranjčevićeve

Već peti tjedan otvoreni prokop “kod sata” i razrovani pločnik uzduž Kranjčevićeve ulice u samome središtu grada Siščanima zadaju muke.

Žalba umjesto nadzora

Naime, Grad Sisak zatražio je od Elektre novi strujni ormarić sa “snažnijim” priključkom, potrebnim za održavanje koncerata. Posao izmjene kabela uklopljen je u asfaltiranje nogostupa, no ni radnicima TVIM-a ni HEP-a nema traga. Sve je zaustavio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, jer ih HEP nije obavijestio da će kopati u Zoni A. Umjesto da izabere mjerodavno tijelo za arheološki nadzor, investitor je uputio žalbu na rješenje o obustavi radova, zbog čega je i asfaltiranje stalo. Predubokim kopanjem oštećeni su i ostaci rimske kanalizacije. Unatoč pogrešci izvođača, cijenu nadzora platit će naručitelj, dakle Grad Sisak. Zbog već popularno zvane “rupe” najviše ispaštaju pješaci, ali i obrtnici.

– Živimo kao na gradilištu, u prašini i blatu. Uvjeti rada su katastrofalni i ovo je sramota za centar! Sve nam je manje gostiju na terasi, za koju plaćamo najam, dok su nam stolovi puni prljavštine. Neki dan jedna žena spotaknula se i pala! – kaže vlasnik slastičarnice “Tri jagode” Servet Idrizi. Dok jedu sladoled, šetači preskaču barikade u nadi da neće upasti u nezaštićenu rupu.

Loš prizor za Dan grada

– Spotičemo se svakodnevno i pazimo da ne padnemo – kaže umirovljenički bračni par Luka i Marica Vulić. Zatvoreni prilaz izlozima problem je papirnice AMK.

– Sami smo osigurali ulaz u trgovinu. Sve je prljavo i oštećuje se. Nešto se brzo mora poduzeti jer rupa je opasna, mladi u nju skaču, pa i devastiraju – kaže Alenka Kosmač. U suprotnom, Siščani će Dan grada pokraj sata proslaviti uz prokop i bez asfalta.

– Konačni dogovor s Elektrom imamo danas, a Gradskom muzeju izdat ćemo narudžbenicu za nadzor, u nadi da će do subote sve biti riješeno – kaže pročelnik Mile Mikić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije