Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izazov života

Instruktor spasilačke službe Zdenko Babić ide u Paragvaj

Babic
Foto: Privatna arhiva
1/3
04.01.2013.
u 17:28

U opsežnoj selekciji od deset volontera u hrvatskom Crvenom križu odabrano je troje, a Zoran je jedan od njih

Zdenko Babić, volonter gradskog društva Crvenog križa Krapina započinje svoju životnu avanturu. Početkom sljedećeg tjedna avionom iz Zagreba putuje u Pariz te dalje preko oceana do Brazila, a zadnje odredište mu je Paragvaj. U gradu Encarnacionu na jugu zemlje na samoj granici s Argentinom počinje njegova misija. S kolegicom Johannom Avro iz Finske podučavat će trideset volontera paragvajskog Crvenog križa u spašavanju iz vode te pružanju prve pomoći.

 Trening u Njemačkoj

Zdenko je za potrebe toga projekta koji financira EU uzeo godišnji odmor, a na treningu je bio u njemačkom gradu Oberwinteru kod Bonna. Od deset volontera HCK, odabrano je njih troje. Ana Kunštek ide u Kolumbiju, Ana Markulin u Kostariku, a Zdenko Babić u daleku Južnu Ameriku. Riječ je o europskom projektu VinCaB, "Volonteri u izgradnji kapaciteta za djelovanje u katastrofama", koji okuplja ponajbolje ljude koji će znati kako djelovati i pomoći ljudima u slučaju katastrofa. Svrha je pomoći u poboljšanju kvalitete pružanja humanitarne pomoći na terenu te da se europska solidarnost proširi na međunarodnu razinu.

 – Ondje kamo ja odlazim situacija nije katastrofična. Grad leži na obali rijeke, a trenutačno se tamo održava veliki karneval na kojem se okupi do 30 tisuća ljudi. Ondje je ljeto i kupališna je sezona. Naša je misija da tamošnji volonteri dobiju što više znanja o pružanju prve pomoći i spašavanja u vodi te da oni sami stečena znanja prenose na druge – kaže Zdenko. Navodi kako je trening u Njemačkoj bio itekako intenzivan, a unatoč velikoj tremi, s obzirom na to da Nijemci imaju najsuvremeniju opremu, pokazali su izvrsno znanje te ih je pohvalio organizator treninga.

– Ne znam što me tamo čeka. Govorim njemački i engleski, a španjolski znam tek par riječi. Veliki je to kulturološki šok, ali i veliki izazov za mene. Paragvaj je siromašna zemlja, ljudi tamo teško žive, a mi ćemo biti smješteni kod tamošnjih obitelji, kod koga i što nas čeka, to još ne znamo – kaže ovaj spasilac. Na projektu u Paragvaju radit će još sedam volontera u različitim razdobljima i na različitim poslovima koje je paragvajski Crveni križ naveo kao potrebne.

Gradsko društvo Crvenog križa zadnjih godina bilježi porast mladih volontera koji se uključuju u razne aktivnosti društva. – Prije dvije godine prvi smo oformili, educirali ljude i nabavili svu potrebnu opremu za Gradski interventni tim za potrebe djelovanja u katastrofama – rekao je Davor Šimunović, ravnatelj GDCK Krapina.

 Spremni pomoći

GDCK Krapina nabavio je i specijalno vozilo za komunikaciju i potporu žurnim službama, a imaju ga jedini u Hrvatskoj. – Naši djelatnici i volonteri upućuju se na seminare i treninge. Za spašavanje na vodi educirani su i volonteri Davor Delija i Ante Radak – rekao je Šimunović, koji u Paragvaj šalje i suvenire iz Krapine.     

Bez plaće

Inače, Zdenko Babić po zanimanju je zdravstveni djelatnik, radi kao spasilac na Jarunu i bazenima u Zagrebačkom holdingu. Radio je u ambulanti, hitnoj, odjelu intenzivnog liječenja. Instruktor je spasilačke službe HCK, dobar je ronilac, prošao je tečaj za spašavanje i evakuaciju iz poplava, a u gradskom društvu Crvenog Križa u Krapini volontira više od deset godina. Davor Šimunović, ravnatelj gradskog društva Crvenog križa najavio je i kako će sa Zdenkom u Paragvaju uspostaviti videovezu putem Skipea, a bit će to i mogućnost da mlade snage iz srednje škole upoznaju s tim humanim načinom života. Zdenko za odlazak u misiju ne dobiva plaću, tek naknadu za osnovne troškove. Tamo će biti do sredine veljače, kada dolazi drugi član ekipe, a njegova kolegica iz Finske ondje ostaje od kraja lipnja. Zdenko je obavio liječnički pregled, cijepljen je protiv hepatitisa A, trbušnog tifusa i, kako kaže, spreman je za životni izazov.     

Ključne riječi

Komentara 1

SU
SumskiGujd3k
13:16 05.01.2013.

Jel Zoran ili Zdenko? Braća su, ali odlučite se koji ide...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije