Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zg. proračun

Inspekcija - Bandić protuzakonito uzeo novac za Cvjetni i fontane

milan bandić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
30.06.2012.
u 12:00

Obnova Cvjetnog trga je gradnja, utvrdio je nadzor u gradskoj upravi, na koji gradonačelnik može odgovoriti u 15 dana

Dva zakona Milan Bandić prekršio je kada je poslao bagere na Cvjetni trg i u gradnju fontana na livadi kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice! Utvrdila je to financijska inspekcija koja je ovaj mjesec, podsjetimo, ušla u gradsku upravu. Nalaz inspektora Ministarstva financija jasno kaže - gradonačelnik je za ova dva projekta nenamjenski potrošio novac građana!

Zakon o proračunu

Ta dva projekta posljednji su simbol nemoći zastupnika Gradske skupštine naspram Milana Bandića koji se novih ploča Cvjetnog i fontana nije htio odreći ni za živu glavu. Zaustavili ga nisu amandmani, a ni inspekcija Ministarstva graditeljstva koja je, podsjetimo, utvrdila da je gradnja u skladu sa zakonom. Uostalom, suludo bi i bilo da Grad nije pribavio dozvole. Time je njihov posao završio jer, kako kažu, oni ne utvrđuju financijsku sposobnost investitora.

No, zato je to posao Ministarstva financija čiji su inspektori proračunskim izvidom otkrili da gradonačelnik nije imao planiran novac ni za jedan projekt! Gotovo 25 milijuna kuna potrošio je, prema nadzoru, protuzakonito. Konkretno 6,2 milijuna kuna za obnovu Cvjetnog Bandić je uzeo iz komunalne naknade, i to uime održavanja. Inspekcija je jasno poručila da se ne radi o održavanju, već o gradnji. I time je taj novac uzeo mimo zakona o komunalnom gospodarstvu, ali i zakona o proračunu. Potonji zakon za ta kršenja propisuje, među ostalim, novčane kazne do maksimalno dva milijuna kuna. Iz Ministarstva financija kažu kako su zapisnik o svojem nadzoru dostavili gradonačelniku, koji ima pravo na primjedbu u idućih 15 dana. Otad inspektori imaju isto toliko vremena odgovoriti Bandiću na njegov eventualni prigovor. Na pitanje o sankcijama, iz Ministarstva su odgovorili da, prema Pravilniku o proračunskom nadzoru, inspektor može podnijeti kaznenu ili prekršajnu prijavu te naložiti povrat novca u proračun.

- Oduvijek smo ukazivali na nezakonitosti, pozivali na zdrav razum i upozoravali kako se u krizi troši novac građana. Sada se pokazalo da smo bili u pravu - komentirao je predsjednik Skupštine, Davor Bernardić. Na potezu je gradska uprava čiji pročelnik za financije, Slavko Kojić, nije mogao komentirati rješenje, koje ga, međutim, ne začuđuje.

Ministarstvo za Zagreb

- Očekujem da je napisano da je nezakonito. Oni su jedna politička opcija, imaju predstavnike u skupštini. Formalno pravno ovo je slična priča vrtićima. Kad je Skupština donosila odluku o naknadama za vrtiće i tvrdila da su sredstva osigurana, a nisu bila. Ministarstvo smo pozvali u nadzor pa nikad nije ni odgovorilo - poručio je. I tako najavio da ova saga ide dalje ili, kako će neki u “offu” reći, uskoro će se možda morati osnovati ministarstvo za Zagreb...

Komentara 67

DE
detour
12:07 30.06.2012.

protuzakonitog ima i u 200 kaznenih prijava koliko ih bandic ima, i jos uvijek je gradonacelnik, i jos uvijek unistava zagreb.

Avatar Idler 3
Idler 3
12:09 30.06.2012.

Ovaj lik je na vlasti u mom gradu već godinama. Protiv sam od prvog trena ko i svi normalni ljudi...i kog briga. Sad mu najnput počeli pronalazit muljaže, moralna vertikala ko i Čačić !!!

GU
Gumba017
18:10 30.06.2012.

Mislim da bi Zagreb procvjetao da jedan organizirani, hladni Nijemac bude gradonacelnik par godina umjesto ovog primitivca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije